SPD-top tager på reklameturné for tysk regeringsaftale

Skrevet af admin

28/11/2013

Dagens topnyheder

De tyske socialdemokraters partiledelse får ikke lov til at hvile ud oven på fem ugers udmattende koalitionsforhandlinger i Berlin.

For nu da regeringsgrundlaget med forbundskansler Angela Merkels borgerlige CDU/CSU er på plads, forestår det virkeligt vanskelige arbejde for SPD-toppen.

Den skal nemlig overbevise partiets 473.000 medlemmer om at stemme ja til den 185 sider store aftale for, at den store koalition kan blive en realitet og Merkel genvælges som kansler 17. december i Forbundsdagen.

Dagen efter at partiformand Sigmar Gabriel sammen med CDU-formand Merkel og formanden for CDU's søsterparti CSU, den bayriske Horst Seehofer, satte sin foreløbig underskrift på aftalen, tager SPD-chefen nu på charmeturné rundt i Tyskland.

Torsdag aften vil han sammen med SPD's formand i Hessen, Thorsten Schäfer-Gümbel, fortælle partifællerne i Hofheim ved Frankfurt, hvorfor de skal stemme ja til regeringsgrundlaget med de kristelige demokrater.

Den hidtil usete, over syv millioner kroner dyre urafstemning blandt SPD-baglandet var prisen, Gabriel anså som nødvendig for overhovedet at kunne sætte sig til forhandlingsbordet med Merkel for fem uger siden.

Socialdemokraterne sad nemlig også i regering med CDU/CSU fra 2005 til 2009 og blev efterfølgende straffet af vælgerne med det dårligste valgresultat nogensinde.

Og det, frygter mange menige SPD-folk, vil gentage sig, hvis de kaster sig i armene på kansleren igen.

Efter at SPD har fået mærkesager som indførelsen af en national mindsteløn og en nemmere vej til dobbelt statsborgerskab med i regeringsgrundlaget, er Gabriel overbevist om, at hans skeptiske partifæller kan overtales til at stemme ja.

Onsdag aften kunne partiformanden glæde sig over, at der kun var tale om to blanke stemmer, da et stort flertal i SPD's forbundsdagsgruppe blåstemplede regeringsgrundlaget.

I CDU's forbundsdagsgruppe blev koalitionsaftalen ligeledes vedtaget trods tre nej-stemmer og fem blanke stemmer.

Resultatet af urafstemningen bliver offentliggjort 14. december, og først herefter vil Merkel sætte navne på sine nye ministre, da socialdemokraterne frygter, at baglandet ellers vil straffe dem for at tænke for meget i ministertaburetter.

- Medlemmerne vil stemme om indholdet i aftalen, ikke om personer, har Gabriel sagt.

/ritzau/dpa