SPDs medlemmer skal stemme om stor koalition

På et partikonvent fredag aften fik partiformand Sigmar Gabriel grønt lys til at foretage indledende sonderinger med Angela Merkel i næste uge. Derefter skal SPD beslutte, om der skal igangsættes egentlige forhandlinger. Når og hvis et resultat af de forhandlinger foreligger, skal SPDs 470.000 medlemmer stemme om, hvorvidt SPD så også skal gå i regering på den baggrund. Afstemningen kan finde sted søndag den 10. november, hvis forhandlingerne er færdige i tide.

Resultatet er ikke givet på forhånd. Modstanden mod en ny regering med Angela Merkel er udbredt i socialdemokratiet, og særligt den magtfulde ministerpræsident i Nordrhein-Westfalen, Hannelore Kraft, har lagt pres på partiledelsen i Berlin. Modstanderne frygter, at det gamle parti skal miste sin identitet. Under den seneste brede Merkel-regering fra 2005-2009 tabte partiet mere end 11 procentpoint i vælgeropbakning. Fredag blev der foran SPD-hovedkvarteret uddelt flyveblade, der beskrev den store koalition som en »dødelig fare« for SPD og demokratiet, underskrevet af 2000 medlemmer, skriver avisen Die Welt.

En stor koalition er ganske vist populær blandt vælgerne, men ikke blandt SPDs medlemmer. Ifølge en meningsmåling fra instituttet Forsa er 65 procent af medlemmerne imod. Kun 33 procent ønsker, at deres parti skal deltage i en sådan regering.

SPDs topfolk kan altså få en stor opgave med at overbevise sine medlemmer.

Udsigten til en afstemning i SPD kan tvinge CDU til at give store indrømmelser. En lovfæstet mindsteløn på 8,5 euro i timen og en skrappere regulering af vikararbejde og såkaldt »prekære« arbejdsforhold betegnes i SPD som uomgængeligt, men listen med krav vokser. En regering med SPD vil forudsætte ægte nytænkning inden for arbejdsmarkeds-, skatte- og energipolitik, understreger viceformand i SPDs gruppeledelse Hubertus Heil til tv-stationen ARD.

Et slagkraftigt argument for SPD er dog også alternativet. Hvad sker der, hvis SPDerne stemmer nej? Det er meget tvivlsomt, om det vil kunne lade sig gøre at danne en regering mellem CDU/CSU og De Grønne. Merkel har afvist en mindretalsregering, der holdes ved magten af SPD, og SPD vil ikke regere på venstrefløjspartiet Die Linkes mandater. Derfor ser alternativet til en stor koalition ud til at være et nyvalg. Her frygter SPD en vælgerlussing, hvis vælgerne giver dem skylden for sammenbruddet. Det slagne liberale FDP kan komme ind i Forbundsdagen igen, og mange nyvalgte SPDere vil miste deres sæde. I en afstemning vil partimedlemmer skulle afveje den risiko med deres modvilje mod et regeringssamarbejde med Angela Merkel.

»Ingen af os finder glæde ved tanken om en stor koalition. Men man er nødt til også at se på, hvad alternativerne ville være,« siger SPDs ministerpræsident Stephan Weil fra Niedersachsen til avisen Die Welt.

Hilde Mattheis fra SPDs venstrefløj har omvendt længe kæmpet for en medlemsafstemning.

»Jeg er for den størst mulige inddragelse af partiet. Det skal ikke bare være et nik til det slutresultat, som ledelsen har forhandlet,« siger hun til avisen Die Zeit.

Sonderingerne skal begynde allerede mandag, men allerede nu splitter de mulige indrømmelser på skatteområdet CDU. I valgkampen var det vel nok Angela Merkels mest benyttede angreb mod SPD og De Grønne, at deres foreslåede skattestigninger ville være gift for tysk økonomi. Men efter valget vil de ledende CDUere ikke længere udelukke en forhøjelse af den øverste skattesats. CDUs finanspolitiske ordfører, Norbert Barthle, har forklaret, at han godt kan forestille sig en mindre forhøjelse af topskattesatsen for at skaffe penge til at sænke beskatningen i den nedre ende. Et modkrav fra CDU kan blive, at SPD eller De Grønne til gengæld medvirker til at lette de automatiske stigninger af skattesatserne, der udløses, når man stiger i løn.

CDUs nye signaler får tyske erhvervsorganisationer til at advare partiet og andre til at tale om vælgerbedrag. Men Angela Merkel har brug for en regeringsmakker. En anonym højtstående CDUer fastholder i tabloidavisen Bild Zeitung: »Principielt er alt til forhandling«.

SPDs kanslerkandidat i valgkampen, Peer Steinbrück, tog på mødet fredag ansvar for det dårlige valgresultat på 25,7 procent af stemmerne og gjorde ifølge tyske medier klart, at han ikke går efter en ministerpost i en regering eller en ledende post i SPD. Han forventes stadig at blive en del af SPDs forhandlingshold.

Dagens Gossip