»Spies og Glistrup« underholder uden at gå i dybden

Filmen af instruktør Christoffer Boe, som har premiere i dag, torsdag, får fine ord med på vejen, uden at det bliver overdådigt. Den skildrer det velkendte makkerpars kulørte liv i 1960erne og ’70erne - og det lykkes godt, lyder det.

»Filmen fortæller om deres venskab fra starten, indtil staten langsomt garrotterer Glistrup, og den gør det fortræffeligt, underholdende, vedkommende, tankevækkende og med de to hovedpersoner som både modsætninger og af samme stof: Begge fantaster og anarkister, begge i kamp: Spies mod det borgerskab, han både foragter og kildrer, og som belønner ham rigeligt, Glistrup imod det politiske establishment, der smadrer ham,« skriver Jyllands-Postens Johs. H. Christensen.

Han er den absolut mest begejstrede og giver filmen fem ud af seks stjerner, mens Berlingske, BT og DR belønner filmen med fire stjerner.

Politikens anmelder, Kim Skotte, når bare op på tre stjerner, for til trods for, at han er underholdt, forsømmer filmen »at skildre de to store hoveder troværdigt«.

»Ser man en film om forretningsmanden Simon Spies og skatteadvokaten Mogens Glistrup, eller vil man se en slags komedie om to topbegavede festoriginaler, som efter de triste efterkrigsår satte kulør på danskernes hverdag med bohemeliv, eskapader, psykedeliske stoffer og sprøde marcipanbrød. Hvis det er den sidstnævnte film, man vil se, er man ikke gået galt i byen,« skriver han.

Søger man til gengæld den anden film, så får man »simpelthen for få nøgler til at forstå, hvem de er, og hvordan dette umage par er blevet til dem, de er«, slår han fast, og den holdning deler BTs anmelder.

»Han (Christoffer Boe, red.) vil gerne ind under overfladen på dem, men søger ingen psykologisk dybde, der forklarer, hvorfra de begge fik deres oprørstrang,« lyder det, og filmen beskrives som »et solstrejf i en vandpyt, for nu at citere Grethe og Jørgen Ingmanns »Dansevise«, der åbner ballet«.

Til gengæld er de fleste anmeldere begejstrede over de to skuespilleres præstationer i hovedrollerne.

»Det er et vanvittigt makkerpar, som Pilou Asbæk og Nicolas Bro kæmper bravt for at komme hele vejen omkring, at gøre til store usympatiske egoer og små fortabte mennesker på samme tid. Det er en umulig opgave, som de to skuespillere løser med stor entusiasme,« skriver DRs Per Juul Carlsen.

Dagens Gossip