Spildevand blev ledt direkte i Lillebælt efter storbrand

Skrevet af admin

29/02/2016

Mest læste i dag

En storbrand i en gødningsfabrik og en silo med palmeolie på havnen i Fredericia 3. februar førte til, at alt spildevand fra byens virksomheder og borgere i 14 timer blev ledt direkte i Lillebælt uden biologisk rensning, skriver Ingeniøren.

En stor mængde gødning flød ud i havet og ned i kloakken som følge af branden på havnen.

Fra kloakken satte strømmen af gødning kurs mod rensningsanlægget, Fredericia Spildevand.

Det fik Fredericia Spildevand til at stoppe med at lukke vand ind i rensningsanlægget.

Og resulterede i 14 timer uden biologisk rensning af spildevandet.

Driftsleder Annemarie Gotfredsen forklarer, at der var stor fare for, at de fosfor- og kvælstofrensende bakterier, der lever i rensningsanlægget, ville tage skade eller dø af den store mængde gødning.

- Det svarer til, at jeg tvang dig til at spise 400 flødeboller. Du kunne måske klare to. Derefter ville du få en madforgiftning, forklarer hun til Ingeniøren.

- Vi ville undgå at forgifte vores bakterier, for så ville der gå en måned, inden de igen var klar til at rense på normal vis igen. De ville simpelthen få chok.

Fra onsdag, da branden brød ud, og helt frem til søndag i samme uge overtrådte Fredericia sine grænseværdier.

Annemarie Gotfredsen vil sandsynligvis blive bedt om at udarbejde en opgørelse til Naturstyrelsen, som snart går i gang med at vurdere, om der er sket skade på vandmiljøet som følge af branden.

Udslippet fra rensningsanlægget kommer oven i den gødning, som løb mere eller mindre direkte i havnen i forbindelse med branden. Det drejer sig sandsynligvis om over 1000 ton kvælstof, beregner Ingeniøren.

Ifølge Ingeniøren ligger den samlede udledning af kvælstof i hele landet på omkring 57.000 ton om året. Det er i forvejen så meget, at stort set ingen af de danske farvande har en god økologisk tilstand.

/ritzau/