Spillesteder afviser aftalte priser

Sådan lyder mistanken hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk Kriminalitet (SØK), bedre kendt som Bagmandspolitiet, der har indledt en undersøgelse af et muligt priskartel mellem DRs Koncerthus og 21 andre spillesteder.

Koncerthusene blev tidligere på ugen ransaget af Bagmandspolitiet og Konkurrencestyrelsen, der beslaglagde flere computere, som nu er ved at blive undersøgt. Senere skal de involverede parter afhøres, og ifølge vicestatsadvokat Henrik Helmer Steen kan sagen i værste fald ende med »klækkelige bøder og fængselsstraf«.

»Det er den første kartellignende sag, efter den nye lov er trådt i kraft. I modsætning til tidligere kan man nu få fængselsstraf,« siger han.

Mens Bagmandspolitiet undersøger det formodede priskartel, ser landets koncerthuse måbende til. Over for Berlingske Nyhedsbureau understreger Torben Seldrup, formand for Sammenslutningen af Danske Koncert- og Kulturhuse, at der ikke findes en aftale om faste priser for udlejning.

»Da ransagningen kom, var jeg helt uforstående, for der er ikke noget at komme efter. Det kommer helt bag på mig,« siger Torben Seldrup, der også er direktør for Musikhuset Esbjerg.

Han fortæller, at Konkurrencestyrelsen er kommet i besiddelse af et prisskema, som er cirkuleret mellem koncerthusene. Men han understreger, at der udelukkende er tale om en oversigt over priserne, ikke et redskab til at justere ind efter hinanden.

»Faktisk er skemaet det bedste bevis for vores uskyld, for man kan se, at der ikke er nogen sammenhæng mellem prisernes udvikling i de forskellige koncerthuse,« siger Torben Seldrup.

Han fortæller, at medlemmerne i Sammenslutningen af Danske Koncert- og Kulturhuse rutinemæssigt oplyser deres priser til et medlem, som sætter priserne ind i et skema og sender det ud til alle i sammenslutningen.

»Det er rart at vide, hvad de andre laver, for når et koncerthus bliver ringet op af agenter, siger de altid, at »I er de dyreste i landet«. Med skemaet i hånden kan vi vise, at det ikke passer,« forklarer formanden, der samtidig fastslår, at det ikke giver mening at lave prisaftaler mellem koncerthuse i forskellige byer.

»Det er som at sammenligne æbler og pærer. I nogle byer kan man tage meget højere priser end andre. Det giver ikke mening at koordinere priserne på tværs af landet,« siger Torben Seldrup.

Blandt de mistænkte er som nævnt DRs Koncerthus, men DRs juridiske chef, Peter Skov, afviser over for politiken.dk, at man aftaler priser med de øvrige koncerthuse.

»Der er ingen her, der aftaler nogen priser. Det er i det hele taget lidt underligt, at de inddrager os, for priserne hos os er meget højere end de andre steder, så det virker ikke så logisk, at vi skulle samarbejde«, siger Peter Skov.

Torben Seldrup forventer ikke, at Bagmandspolitiet vil afsløre urent trav.

»Men vi tager undersøgelsen alvorligt, og hvis vi har gjort noget forkert, retter vi naturligvis ind,« siger han.

Dagens Gossip