Spindoktorer erobrer politisk magt

Når regeringens ministre holder taler, udtaler sig til tv og dagblade eller skriver debatindlæg, så er der i langt højere grad end tidligere en spindoktor, der har haft en finger med i spillet.

Ministrenes særlige rådgivere har fået langt mere politisk indflydelse i løbet af de seneste ti år, lyder det i Betænkning om ministrenes særlige rådgivere, som blev offentliggjort torsdag.

- Den mest iøjnefaldende ændring siden 2003 er, at ministrene i 2012 i betydelig højere grad end før får bistand til løsningen af deres partirelaterede opgaver med taleskrivning, kontakt til partiorganisationen og valgkredsen samt i forbindelse med deltagelse i møder i partiregi, lyder det i udvalgets betænkning.

Fra at være en rådgiver om presserelaterede emner er de særlige rådgivere i højere grad med på råd i forhold til det politiske indhold.

Men de særlige rådgivere er nødvendige for ministrene, som er udsat for et stigende pres fra medierne, og de opfylder en vigtig rolle i det politiske system, konkluderer udvalget.

Det skyldes blandt andet, at deres helt åbenlyse funktion som særlig støtte for ministeren gør det lettere at holde embedsmændene politisk neutrale.

- Hvis de opgaver, de særlige rådgivere varetager, alle skulle varetages af det almindelige embedsværk, ville det efter udvalgets opfattelse kunne belaste det almindelige embedsværks status som partipolitisk neutralt, lyder det.

I kølvandet på Helle Thornings skattesag vedtog et enigt folketing tilbage i december 2011, at reglerne for ministres brug af spindoktorer skulle granskes.

Udvalget blev nedsat af finansministeren i april 2012 og skulle således foretage et "serviceeftersyn" af reglerne og retningslinjerne.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip