Spindoktorer scorer 23 millioner kroner om året

Det er en dyr forretning for de danske skatteborgere at forsyne regeringens ministre med særlige rådgivere - også kendt som spindoktorer.

De 29 spindoktorer, der i øjeblikket betjener regeringens ministre, har i 2013 en samlet indtægt på godt 23 millioner kroner plus pension.

Det viser en ny oversigt fra Moderniseringsstyrelsen, som for første gang har samlet en liste med løn- og ansættelsesvilkår for ministrenes særlige rådgivere.

Statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) særlige rådgiver Noa Redington ligger øverst i lønstatistikken med en årsløn på 1.053.478 kroner. I den anden ende finder man Allan Wessel Andersen i Sundhedsministeriet, der må "nøjes" med 699.177 kroner om året plus pension.

Et ekspertudvalg opfordrede i foråret regeringen til at skabe mere åbenhed om de særlige rådgivere, hvilket fik finansminister Bjarne Corydon (S) til at love, at spindoktor-lønningerne skulle frem i lyset.

Siden skete der ikke noget i sagen, indtil Ritzau i sidste måned satte fokus på sagen, hvorefter Moderniseringsstyrelsen beklagede den lange ventetid og lovede hurtig handling.

Ekspertudvalget påpegede også i foråret, at "påfaldende mange" af de særlige rådgivere får den maksimalt tilladte løn. Den nye oversigt viser da også, at størstedelen af regeringens spindoktorer udnytter den maksimale lønramme på 735.000-1.040.00 kroner om året (afhængigt af ministerium) fuldt ud.

Flere af dem får endda mere end den fastsatte maksimumløn, da deres løn er blevet opreguleret siden ansættelsen.

Samtidig omgår tre af de særlige rådgivere den maksimale lønramme ved at få bevilget et engangsvederlag, som ikke er omfattet af den faste årsløn.

Særligt lukrativ er denne ordning for Martin Rossen, der er særlig rådgiver hos beskæftigelsesminister Mette Frederiksen.

Ud over en årsløn på 845.861 kroner - som er en maksimal udnyttelse af lønrammen - så får Martin Rossen i 2013 et engangsvederlag på 105.000 kroner, hvilket samlet set placerer ham på andenpladsen over de bedst betalte spindoktorer.

Den nye liste omfatter 28 af de 29 spindoktorer, som samlet får 22.648.923 kroner i årsløn og engangsvederlag. Dertil kommer lønudgiften til den nyansatte rådgiver i Transportministeriet, Henrik Larsen, som fortsat er under forhandling.

Foruden de 29 spindoktorer er også Henrik Kjerrumgaard, der er sygemeldt fra sit arbejde som særlig rådgiver i Økonomi- og Indenrigsministeriet, på lønningslisten. Det samme gælder Anna Riis Hedegaard, som de næste tre måneder er midlertidigt ansat i Klima- og Energiministeriet.

Desuden betaler staten eftervederlag til flere spindoktorer, der har mistet jobbet inden for de seneste måneder.

/ritzau/

Dagens Gossip