Spinkel våbenhvile i Yemen kan være vejen ud af kaos

En koalition af lande under ledelse af Saudi-Arabien siger, at en våbenhvile som aftalt er trådt i kraft i Yemen, skriver AFP.

Våbenhvilen i den ni måneder lange krig i Yemen trådte i kraft tirsdag klokken 12.00 lokal tid (klokken 10 dansk tid).

Koalitionens talsmand, general Ahmed al-Assiri, bekræfter, at våbenhvilen er trådt i kraft, men han siger, at oprørerne endnu ikke har bekræftet, at de vil overholde våbenhvilen.

Sikkerhedskilder siger, at der blev hørt granateksplosioner syd for byen Taez.

Våbenhvilen træder i kraft, samtidig med at der finder FN-ledede fredsforhandlinger sted i Schweiz.

FN's særlige udsending i Yemen, opfordrer indtrængende begge sider til at respektere våbenhvilen fuldt og helt.

Våbenhvilen vil vare i syv dage og begynder fra 15. til 21. december og vil automatisk blive forlænget, hvis den anden part giver tilsagn til det, har koalitionen sagt til det statslige, saudiarabiske nyhedsbureau SPA.

Næsten 6000 mennesker er blevet dræbt i krigen mellem den arabisk-ledede koalition og den iransk-allierede Houthi-gruppe.

Yemens regering er tidligere gået med til at forhandle med oprørerne i Houthi-bevægelsen under overværelse af FN med fokus på at slutte konflikten, som brød ud i starten af året.

Forhandlingerne er dog flere gange brudt sammen, ligesom våbenhvileaftaler også hurtigt er blevet brudt.

Konflikten betyder, at Yemen er på vej ud i en af de mest alvorlige humanitære krise i verden. En krise, som presser landet mod totalt kaos.

Houthierne overtog kontrollen med hovedstaden, Sanaa, i september 2014 uden særlig modstand, hvorefter den shiamuslimske milits fortsatte med at udvide sit territorium.

Saudi-Arabien har siden marts i år stået i spidsen for en arabisk-ledet koalition med henblik på at genindsætte præsident Abd Rabbu Mansur Hadi.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip