Spion-anklager bremser næppe vigtig frihandelsaftale

Den tyske kansler, Angela Merkel, meddeler via sin talsmand, at det er »uacceptabelt« og giver associationer til den kolde krig, hvis amerikanerne vitterlig har spioneret mod de europæiske allierede, som det tyske nyhedsmagasin Der Spiegel skriver.

Også den franske præsident, Francois Hollande, fordømmer spionagen og kræver, at den ophører »øjeblikkeligt«, hvis det ikke skal få konsekvenser for en stor frihandelsaftale mellem EU og USA.

»Vi kan ikke acceptere denne form for opførsel mellem partnere og allierede,« siger Hollande ifølge AFP.

Men trods den hårde retorik har Europa og USA stadig et godt forhold, og spionagesagen kommer næppe til at ændre dette, vurderer USA-eksperten Mads Fuglede, ph.d.-studerende ved Københavns Universitet.

»Jeg tror slet ikke, det får konsekvenser. Det her ser ikke godt ud i offentligheden, og derfor skal man reagere på det politisk, men jeg tror godt, man har vidst, at selv de lande, man opfatter som allierede og nære venner, spionerer på hinanden«, siger han.

»Gennem historien har man begge veje over Atlanten grebet hinanden i at spionere. Det er ikke godt, når det kommer frem, men det ændrer ikke vores verdensbillede, så vi pludselig ikke er så nære allierede,« forklarer Mads Fuglede.

Tidligere udenrigsminister Per Stig Møller (K), som i dag er de Konservatives udenrigsordfører, erklærer sig dog overrasket over amerikanernes praksis. Han mener, at amerikanerne skal give en skriftlig garanti for, at de ikke igen vil overvåge europæiske interesser på ulovlig vis.

»Så kan man få et klart skriftligt løfte om, at uanset, hvad der måtte være sket i fortiden, så vil det ikke ske i fremtiden,« siger han til Radio24syv.

Men det vil næppe forhindre amerikanerne i at gentage overvågningen, vurderer Mads Fuglede.

»Det er noget symbolsk, som en politiker kan gå ud og kræve. Hvis USA i en eller anden situation synes, at det er på sin plads at spionere mod eksempelvis Danmark, vil de tøve lidt, fordi Danmark er så nær en allieret. Men hvis amerikanerne mener, at det er nødvendigt, så er jeg ret sikker på, at de vil gøre det alligevel,« siger han.

Søndag truede EUs justitskommissær, Viviane Reding, amerikanerne med, at den storstilede frihandelsaftale kan falde til jorden, hvis anklagerne mod USA holder vand. Men det er urealistisk, mener Mads Fuglede.

»Det er det mest åndssvage, jeg længe har hørt. Det er at skyde sig selv i foden at påstå sådan noget. Jeg var meget forbløffet over den udmelding, og jeg tror ikke på, det kommer til at ske. Hvorfor i alverden skulle vi torpedere en frihandelsaftale, der vil skabe millioner af job på begge sider af Atlanten, på grund af noget, vi godt ved, man gør mod hinanden. Jeg vil næsten garantere, at det ikke sker,« siger han.

Angela Merkel er enig i, at USAs spionage ikke bør spænde ben for en kommende aftale, men udtaler via sin talsmand:

»Gensidig tillid er vigtig for at kunne nå en aftale«.

Dagens Gossip