Spiontjeneste betaler milliarder for aflytningshjælp

Det afslører den amerikanske avis Washington Post med bistand fra den tidligere NSA-ansatte Edward Snowden, som har udleveret de hemmelige budgetter til avisen.

NSAs største udgiftspost er et program, der kaldes Corporate Partner Access Project. Her deltager også USAs største teleselskaber som Verizon og AT&T. Der i år er sat 278 millioner dollar af til programmet, som sidste år kostede 394 millioner. Det samlede budget for alle USAs 16 efterretningstjenester er på 52,6 milliarder dollars - 295 milliarder kroner.

Overvågningen omfatter både telefonsamtaler, elektronisk post og straksbeskeder.

Ifølge Washington Post siger lovgivningen, at teleselskaberne har krav på en fornuftig kompensation for deres arbejde med at udlevere oplysninger. Det frivillige samarbejde har stået på siden 1970erne, dengang under kodenavnet BLARNEY.

I juni blev NSAs omfattende overvågning gennem PRISM-programmet afsløret. Her kom det frem, at efterretningstjenesten har stort set direkte adgang til de store datalagre hos fremtrædende teknologigiganter som Google, Facebook, Microsoft, Apple, Skype og YouTube.

Overvågningsskandalen har oprørt både amerikanere og europæere, og flere europæiske ledere har opfordret folk til i stedet at vælge ikke-amerikanske nettjenester for derved at undgå overvågningen.

Den franske anklagemyndighed har efter klager fra to borgerretsgrupper indledt en undersøgelse af overvågningen gennem PRISM. Undersøgelsen blev sat i gang 16. juli, men er først kommet frem nu. Hvis det viser sig, at teknologifirmaerne har samarbejdet med forbundspolitiet FBI og NSA, kan de anklages i Frankrig for at overtræde persondataloven og beskyttelsen af privatlivets fred.

EU har udbedt sig detaillerede oplysninger om overvågningens karakter og har sat yderligere fart på en stramning af fælles regler for beskyttelse af privatlivets fred, et forslag, som indbefatter »retten til at blive glemt«, altså at have vished for, at alle ens data slettes, når man for eksempel nedlægger sig som bruger af en tjeneste.

I Sverige er det kommet frem, at USA kan overvåge Riksdagens elektroniske kommunikation. Tre e-postservere, som de svenske partier anvender, står nemlig i USA og kan dermed overvåges af NSA.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip