Spionvæsen taber millioner på lyttestation

Kritikere peger på, at spionvæsenet for adskillige år siden burde have indset, at det ikke kunne betale sig at fortsætte overvågningen af Østersø-området fra stationen ved Dueodde på Bornholm. Alligevel er der blevet investeret i højhastighedsfibernet, serverrum og transformatoranlæg.

Thomas Ahrenkiel, chef for FE, vil over for Politiken hverken be- eller afkræfte oplysninger om, at der inden for de seneste år er postet 23 millioner kroner i nyt teknisk udstyr, og dertil kommer langt større udgifter til driften af den nu nedlagte aflytningsstation. Han vil dog godt sige, at »bortset fra en beskeden del har det generelt ikke været muligt at genanvende investeringen«.

Karsten Møller, generalmajor og senioranalytiker ved Dansk Institut for Internationale Studier, kritiserer beslutningen om at lade lyttecentralen overleve så længe.

»De russiske styrker var i en sørgelig forfatning, Warszawapagten var brudt sammen, og Østersø-flåden lå nærmest og rustede op. Men når stationen fik lov til at ligge så længe, har der sikkert været en del lokalpolitik involveret. Samtidig levede nogen i forsvaret videre i den kolde krig og var ikke overbeviste om, at den var slut,« siger han til Politiken.

Det er nu, skriver Politiken, planen at omdanne stationens moderne faciliteter til en IT-virksomhed.

Dagens Gossip