Splittet Folketing vedtager lav ydelse til flygtninge

Skrevet af admin

26/08/2015

Mest læste i dag

En sørgelig dag for Danmark. Eller en begyndelse på en helt nødvendig opstramning af flygtningepolitikken.

Folketingets partier var splittet, da et flertal onsdag vedtog en lavere integrationsydelse på SU-niveau til nytilkomne flygtninge og familiesammenførte udlændinge og personer, der ikke har boet i Danmark gennem en længere periode.

For stemte 56 medlemmer af Folketinget, mens 50 stemte imod. Dermed er den lavere ydelse en realitet.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) kalder vedtagelsen et første skridt mod "at bringe udlændingepolitikken tilbage på sporet" efter næsten fire år med "lempelse på lempelse på lempelse":

- Man kan have forskellige politiske holdninger til de løsninger, som regeringen har fremlagt. Men udfordringerne kan man ikke være blind for. Vi er nødt til at bremse op for den massive tilgang af asylansøgere, vi ser til Danmark, siger Inger Støjberg.

Både Enhedslisten og Alternativet gik forud for vedtagelsen på talerstolen og kaldte det en "sørgelig dag for Danmark", at man nu sætter flygtninge ned i ydelse, fordi det ifølge de to partier vil føre til fattigdom for de berørte og gøre det sværere at blive integreret i Danmark.

- Det vil få voldsomme konsekvenser for familierne og især for børnene, siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen.

Regeringen havde med en politisk aftale i juli måned på forhånd sikret sig opbakning fra de øvrige partier i blå blok. Her er argumenterne for de lavere ydelser både, at det vil dæmpe tilstrømningen til Danmark og samtidig presse flygtninge til hurtigere at finde et job.

- Vi er nødt til at sikre, at der er et økonomisk incitament for flygtninge og andre, der kommer til Danmark, til at komme i job. Det vil integrationsydelsen sikre, siger Inger Støjberg.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, kalder lovforslaget en begyndelse. Men der er behov for at gå videre, så den lavere ydelse også vil omfatte de flygtninge, som kom til Danmark under den tidligere regering, mener han.

Det forslag ventes de borgerlige partier at blive enige om i løbet af efteråret.

/ritzau/