Sprøjteglade haveejere skal være miljøvenlige

Haverne bliver flotte og sommerklare, men i nogle tilfælde kommer naturen og grundvandet til at lide under de sprøjtemidler, som ivrigt bliver spredt for at få bugt med ukrudt, svampe og insekter.

I 2008 stod danske haveejere for omkring 2,5 procent af det samlede forbrug af sprøjtemidler. Således blev der ifølge Miljøstyrelsens tal solgt 87,7 ton pesticider til privat forbrug, mens det 2011 var hele 118,6 ton.

For at undgå, at giftige sprøjtemidler gør skade i naturen, har Miljøstyrelsen netop oprettet hjemmesiden godthavemiljø.dk, hvor haveejere kan finde svar på, hvordan man ukrudtsbekæmper uden sprøjtemidler, ligesom man kan få at vide, hvor farlige de forskellige sprøjtemiddel er, og hvor meget de påvirker miljø og sundhed.

»Vores råd til haveejerne er at fjerne ukrudtet uden sprøjtemidler. Vi ved samtidig godt, at nogle haveejere sprøjter uanset hvad, og derfor rådgiver vi også omkring valg og brug af sprøjtemiddel. De skrappeste sprøjtemidler kan nemlig i mange tilfælde erstattes af andre, mindre belastende produkter, og det er der ikke ret mange haveejere, der ved,« siger kontorchef Lea Frimann Hansen fra Miljøstyrelsen.

Det har også været et ønske fra haveejerne at blive bedre informeret, oplyser styrelsen. Det viser en undersøgelse fra 2011, hvor et stort flertal siger, at de - til trods for hang til pesticider - gerne vil sprøjte så skånsomt som muligt, mens omkring halvdelen gerne vil vide mere om de forskellige sprøjtemidler.

Lanceringen af hjemmesiden er en del af regeringens Sprøjtemiddelstrategi 2013-2015, som blandt andet også kommer med skrappere regler for salg af sprøjtemidler til private. Det skal fremover være uddannet personale, som sælger sprøjtemidlerne, så kunderne kan få rådgivning med i købet.

Dagens Gossip