Sprøjterester kan skade børns hjerner

177 børn er testet i forbindelse med en undersøgelsen, som ph.d. og lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet Helle Raun Andersen har gennemført, og resultatet er foruroligende, forklarer forskeren.

»Det er bekymrende, at vi kan måle et så højt indhold i børnenes urin. Vi ved, at organofosfater påvirker et stof, som styrer hjernecellernes vækst, hvordan de forbinder sig, og hvordan de kommunikerer med hinanden«, siger Helle Raun Andersen, til Politiken.

Stofferne kan skade udviklingen af børenes hjerner og ødelægge deres hjernekapacitet, mener flere forskere

Helle Raun Andersens undersøgelse viser også, at de danske børn har flere sprøjtemiddelrester i urinen end børn i amerikanske undersøgelser. Netop i USA har de mest eksponerede børn fået målt en lavere intelligenskvotient og forandringer i hjernen.

Hvordan resterne af sprøjtemidlerne havner i børnenes urin er uvist, men sprøjtet frugt og grønt kan være synderne. Derfor anbefaler professor Philippe Grandjean, der er en af verdens førende forskere i miljømedicin ved blandt andet Harvard University i USA, at gravide og småbørn spiser økologisk frugt og grønt, skriver Politiken.

Dagens Gossip