Sproglektor: Fulde englændere skabte australsk dialekt

Skrevet af admin

28/10/2015

Dagens topnyheder

En australier ude i verden kan have svært ved at skjule sin oprindelse.

Den australske dialekt af det engelske sprog er umiskendelig.

Dialekten er en cocktail, der er frembragt af tidlige bosættere fra England, Irland, Tyskland og så også fra aboriginerne, de oprindelige indbyggere i Australien.

Men der er en ingrediens mere, afslører Dean Frenkel, som er lektor i kommunikation på Melbournes Victoria University.

Frenkel mener ifølge avisen Daily Telegraph, at de store mængder alkohol, der i tidligere tider blev hældt indenbords af de første bosættere, har sat sit præg på udtalen af de engelske ord.

- Vore forfædre blev jævnligt fulde, og når de mødtes, blev deres alkoholprægede udtaler en del af vort nationale sprog, skriver han i et indlæg i avisen The Age.

Så sproget blev formet af fulde bosættere for mange generationer siden. De nyere generationer har så i mere ædru tilstand bragt sproget videre.

Ifølge Frenkel var dårlig kommunikation dengang ikke noget, der var klasseopdelt. Det var alle, som talte dårligt.

- Den gennemsnitlige australier taler med blot to tredjedele af kapaciteten. En tredjedel af vore udtalemuskler opfører sig, som om de hviler sig på en sofa. Og det er kun i forbindelse med udtalen, skriver han.

For der er andre ting i sproget, der gør det specielt.

- Der er manglende konsonanter. Det kan betyde, at der udelades et "t" eller et "l", skriver han og har flere andre eksempler på, hvor udtalen virker snøvlet.

Der har igennem årene været mange bud på, hvor den særegne dialekt kommer fra.

Et bud har ifølge The Daily Telegraph været, at australierne mumler, fordi de vil undgå at sluge fluer ved at åbne munden for meget.

Storbritanniens premierminister under Anden Verdenskrig Winston Churchill var meget direkte i sin karakteristik af det australske sprog.

Han betegnede det ifølge avisen som "den mest brutale mishandling, der nogensinde er blevet påført de store engelsktalende nationers modersmål".

/ritzau/