Spytundersøgelse: Danske hjemløse rammes oftere af tuberkulose end afrikanske borgere

Den smitsomme og alvorlige infektionssygdom, tuberkulose, forbindes ofte med gamle dage eller fattige lande.

Men en ny undersøgelse fra Gentofte Hospital vender denne betragtning på hovedet. 

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og information

Undersøgelsen, som tager udgangspunkt i spytundersøgelser fra 1163 udsatte borgere i landet, viser, at tuberkulose lige nu er mere udbredt blandt hjemløse og andre udsatte her i landet, end den er i befolkningerne i tuberkuloseramte lande som Zambia, Nigeria, Bangladesh og Congo.

Det skriver Politiken.

LÆS OGSÅ: Tuberkulose er ude af kontrol herhjemme

Helt konkret fandt undersøgelsen, at for hver hundrede undersøgte havde mellem to og tre såkaldt aktiv tuberkulose, som dækker over en alvorlig fase af sygdommen.

Dette resultat kommer bag på overlæge og afdelingschef ved Statens Serum Institut, Troels Lillebæk, som kalder spytundersøgelsen for særdeles opsigtsvækkende.

- Det er et overraskende højt tal. Der findes ikke generelle nationale tuberkuloseincidenser andre steder i verden, der er lige så høje, og du skal eksempelvis til minearbejdere i Sydafrika for at finde tilsvarende tuberkuloseramte subgrupper, siger Troels Lillebæk til Politiken.

LÆS OGSÅ: Nu er livsfarlig tuberkulose totalresistent

En af forskerne bag undersøgelsen, overlæge ved lungemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital, Niels Seersholm, påpeger, at de udsatte borgere primært smitter hinanden, og derfor er der ikke grund til panik i resten af befolkningen.

- Vi fandt en højere andel, end vi havde regnet med. Det tyder på, at der foregår en aktiv smittespredning blandt udsatte og en stigning i forekomsten af tuberkulose, siger Niels Seersholm til Politiken.

Antallet af folk med tuberkulose har været stigende de sidste par år. Sidste år blev der registret 407 tilfælde i landet, mens tallet var 329 i 2009.

Dagens Gossip