SR-regering uden ny køreplan: Beskyldes for at lurepasse

Skrevet af admin

04/02/2014

Dagens topnyheder

I stedet for et nyt regeringsgrundlag nøjes statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) med et to siders dokument under overskriften "Flere job og bedre velfærd" i et forsøg på at undgå bøvl og beskyldninger om løftebrud, nu da den nye SR-regering er i en realitet.

Det siger flere forskere, son Ugebrevet A4 har talt med.

- Regeringen gør simpelt hen livet lidt lettere for sig selv ved at fortsætte med det nuværende regeringsgrundlag, siger valgforsker på Syddansk Universitet professor Asbjørn Sonne Nørgaard til A4.

- Hvis Helle Thorning og Margrethe Vestager (R) havde præsenteret et nyt stort regeringsgrundlag, kunne man holde dem op på det om mindre end halvandet år, når vi skal til folketingsvalg, siger han.

Professoren vurderer også, at Socialdemokraterne og De Radikale har diskuteret, hvordan de bedst muligt holder den nu forhenværende regeringspartner SF ind til kroppen.

- Men så længe SF har skrevet under på det gældende regeringsgrundlag, øger Helle Thorning sandsynligheden for, at SF er et loyalt støtteparti for regeringen, siger han.

Valgforsker og professor ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen mener ligeledes, at SR-regeringen helt bevidst holder sig til den allerede aftalte køreplan.

- Den nye regering forsøger at signalere stabilitet og sammenhold, for det er jo ikke det, de har været bedst til indtil nu, siger han til ugebrevet.

På Christiansborg mener oppositionen, at regeringen springer over, hvor gærdet er lavest.

- Regeringsprogrammet har længe været udtømt, og det arbejdspapir, som regeringen har præsenteret i dag, er alt sammen gammel vin på nye flasker, siger Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, til Ugebrevet A4.

Også Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, efterlyser et nyt grundlag.

- Hvis regeringen skal gøre sig nogen som helst forventninger om genvalg, så er jeg overbevist om, at de bliver nødt til at komme tættere på det, de gik til valg på, siger hun og fortsætter:

- Det ville være godt med et nyt regeringsgrundlag, der sætter fokus på jobskabelse, en løsning af dagpengesituationen og genopretning af velfærden.

/ritzau/