Sri Lanka: Nu tæller vi dræbte tamiler efter massakrer

Skrevet af admin

28/11/2013

Mest læste i dag

Sri Lanka har torsdag indledt en omfattende undersøgelse med det formål at opgøre det samlede antal ofre for den 37 år lange borgerkrig i landet.

FN-organisationer har tidligere opgjort dødstallet for regeringshærens offensiv til 40.000 civile alene i den afsluttende fase af krigen, da hæren i 2009 begik massakrer mod tamilerne.

Myndighederne har afsat seks måneder til at gennemføre undersøgelsen med 16.000 udsendinge, som vil komme rundt til 14.000 landsbyer for at registrere døde.

Det oplyste Sri Lankas præsident, Mahinda Rajapakse, onsdag, efter at landet for to uger siden var vært for et topmøde i det britiske statssamfund Commonwealth.

Flere medlemmer boykottede topmødet i Sri Lanka på grund af landets fortid, men den britiske premierminister, David Cameron, var mødt frem for at "sætte fokus på de uhyggelige begivenheder" i landet.

Cameron besøgte i den forbindelse den krigshærgede region Jaffna som den første udenlandske leder, siden Sri Lanka opnåede selvstændighed fra briterne i 1948.

Rajapakse er blevet hårdt kritiseret for ikke at have iværksat en uafhængig undersøgelse af massakrerne på tamiler under den afsluttende fase af krigen.

Præsidenten vil fortsat ikke lade udenlandske eksperter deltage i en uafhængig undersøgelse.

Cameron har truet med at gennemtvinge en international undersøgelse, hvis ikke Sri Lanka inden marts offentliggør troværdige oplysninger om, hvad der skete i slutfasen af krigen.

/ritzau/AFP