Stadig dyrere at bygge nyt hus selvom boligpriserne falder

Selvom prisen for at købe et eksisterende hus fortsætter med at falde, så bliver det samtidig stadig dyrere at bygge et nyt hus.

For forskellen mellem at bygge nyt eller købe et eksisterende hus er blevet markant større det seneste år.

For mens omkostningerne ved at bygge, ifølge nye tal fra Danmarks Statistik, er steget med 4,1 procent det seneste år, er det i samme periode blevet 3,2 procent billigere at købe et eksisterende hus.

Ifølge økonomiske teorier determineres boligpriserne på langt sigt af prisen på nybyggeri.

For hvis priserne på den eksisterende boligmasse i en periode ligger over priserne på nybyggeri, vil markedsmekanismen bevirke, at der vil blive bygget nye boliger indtil der atter er skabt ligevægt mellem priserne på nybyggeri og den eksisterende boligmasse.

Og den tilpasning er tilsyneladende er i fuldt sving.

Undersøgelsen fra Danmarks Statistik viser, at det primært er omkostningerne til materialer, som trækker omkostningerne i vejret og ikke arbejdslønnen. Arbejdslønnen er således kun steget med beskedne 1 procent, mens omkostningerne til materialer er steget med hele 5,6 %.

Som konsekvens af den modsatrettede prisudvikling for nybyggeri og den eksisterende boligmasse, er valget af bolig nu i højere grad end længe kogt ned til valg mellem boligkvalitet og beliggenhed.

Hvor nybyggeri alt andet lige må forventes at have en højere kvalitet og komfort end ældre byggeri, vil de eksisterende huse oftest have en bedre beliggenhed, da de bedste grunde altid bliver bebygget først.

Af Claus Forrai, finansbureauet.dk

Tegn gratis abonnement på FinansBureauets Nyhedsmagasin her:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip