Stadig flere danske rovfugle dør af forbudt gift

Skrevet af admin

08/07/2016

Dagens topnyheder

Den stærke skadedyrsgift carbofuran blev forbudt i EU allerede i 2008. Men det akut dræbende insektmiddel koster stadig totalfredede danske rovfugle livet.

Det kan Dansk Ornitologisk Forening (DOF) nu dokumentere efter laboratorieundersøgelser af adskillige ørne og glenter, der er fundet døde. Det oplyser biolog Knud Flensted.

- Det er meget trist, at vi i den danske natur bliver ved at finde eksempler på giftdræbte rovfugle, hvor det tilsyneladende i særlig grad går ud over røde glenter og havørne, siger han.

Alene på Fyn og Langeland er seks havørne fundet døde af forgiftning med carbofuran de senere år. Senest blev en rød glente i maj fundet død øst for Vrå i Vendsyssel, og den blev sendt til obduktion hos DTU Veterinærinstituttet. Resultatet var det samme.

En havørn, der blev fundet ved Marslev øst for Odense i august 2015 er først for nylig sendt til obduktion. Også denne ellers sunde og raske ørn viste sig at have et højt indhold af carbofuran i kroppen.

Carbofuran blev tidligere brugt af landbruget i flydende form til eksempelvis bekæmpelse af skadedyr i roer. Men der er næppe tale om gift fra gamle lagre, mener Knud Flensted.

Mønstret tyder på, at der bliver udlagt kød forgiftet med små korn af carbofuran, som de ådselædende fugle så æder af, hvorefter de øjeblikkeligt dør, siger DOF-biologen.

- Meget taler for, at giften er købt og importeret illegalt via internettet med det formål at slå dyr ihjel. Noget tyder på, at carbofuran florerer på visse egne og i kredse, der ikke bryder sig om rovdyr eller andre dyr, som så forgiftes, siger Knud Flensted.

Det har i otte år været forbudt at handle med og bruge carbofuran i Europa, da giften er ekstremt farlig for fugle, dyr og mennesker. Man giften bliver altså stadig brugt.

I 2012 døde to hunde på Sydsjælland efter at have ædt carbofuran-forgiftet kød, der var lagt ud i naturen.

- Det er nærliggende at forestille sig, at kødet var tiltænkt rovfugle eller andre rovdyr, siger Knud Flensted.

/ritzau/