Stadig længere mellem nye lejligheder

Det kræver lidt ekstra tid, hvis familien gerne vil købe en helt nye ejerlejlighed i København. Udbuddet af de spritnye lejligheder er styrtdykket de senere år.

Mens hver fjerde udbudte ejerlejlighed i 2007 var mindre end fem år gammel, er det på nuværende tidspunkt kun lidt over hver ottende. Priserne er derimod tilbage på samme niveau som før finanskrisen. Men økonomer tror, at efterspørgslen efter nybyggeriet vil vokse over de kommende år, fordi stadig flere danskere vælger at flytte til hovedstaden.

Det viser tal, som boliga.dk har lavet for Berlingske Business. Boliga.dk har set på, hvor mange lejligheder, som er til salg, der er bygget for højst fem år siden.

For seks år siden var der 2.190 af den slags lejligheder på markedet med en gennemsnitlig kvadratmeterpris på 29.596 kr. I dag er der kun 555 nye lejligheder med salgsskilte i vinduerne, og de går til en kvadratmeterpris på 29.000 kr.

En nedgang i de nye lejligheder, der er en direkte udløber af et byggeboom under bobleperioden for seks år siden, fremhæver indehaveren af boliga.dk Ricco Zuschlag.Behov for mange ekstra boliger

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig er helt enig. Han påpeger, at hvis man ser på ejerlejlighederne opført i hovedstaden fra 2000 og frem til i dag, så udgør de 12,7 pct. af den samlede bestand af ejerlejligheder. Det tal er noget mere normalt end et nybyggeri på omkring en fjerdedel, som var dagsordenen, dengang boligmarkedet buldrede afsted i forrige årti.

»De mere normale tilstande for udbudssituationen ventes at vare ved over det kommende års tid, men bedringen på det københavnske marked for ejerlejligheder og en stadig nettotilflytning mod København af nye indbyggere, betyder, at der i stigende omfang synes at være kommet mere gang i nybyggeriet af københavnske ejerlejligheder,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

»Denne udvikling kan ventes at accelerere over de kommende år, hvis bedringen på boligmarkedet og økonomien bider sig fast, og dermed er det også vores forventning, at de nye ejerlejligheder vil udgøre en lidt større andel af det samlede boligudbud, end man egentlig kan forvente ud fra den samlede bestand,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Samme melding lyder fra BRFkredit. Cheføkonom Ulrikke Ekelund påpeger, at det ifølge Danmarks Statistik vil 100.000 danskere flytte til København frem mod 2023, og det vil give et behov for 47.000 ekstra boliger. Beholdningen af gamle boliger kan der ikke ændres på og den øgede tilflytning må dækkes af nye boliger.

»De meget dyre boliger er generelt et kapitel for sig selv, men taler vi om almindelige familieboliger, vil demografien i sig selv bevirke, at der vil være et øget pres på boligmarkedet i København,« siger Ulrikke Ekelund, der understreger, at den procentvise forskydning mellem mængden af nye og gamle boliger til salg ligeledes bliver påvirket af, hvilke boliger der bliver taget af markedet og opgivet at sælge.Beliggenheden er afgørende

Det er naturligt nok usikkert, hvordan det mere præcist kommer til at gå fremadrettet, men gennem den senere tid har flere tal peget på. at markedet for ejelejligheder i København er være kommet sig gennem og priserne er begyndt at kravle i vejret igen. Det gælder også for de nye, der dog har oplevet en mindre nedgang i 1. halvår i år i forhold til 2012.

Christian Hilligsøe Heining understreger, at man skal være lidt påpasselig med prisstatistikker for de nye boliger, fordi der ikke er så mange af dem. Han siger samtidig, at det er umuligt at sige, hvor stor prisforskel, der skal være på nyt og gammelt.

Det er beliggenheden, som er afgørende i langt højere grad end byggeåret.

»Det er selvfølgelig klart, at hvis beliggenheden og størrelsen ellers er »ens«, må man alt andet lige forvente, at en nybygget ejerlejlighed bør koste mere end ældre byggeri grundet færre forbrugsudgifter, mindre vedligeholdelse og eventuelt mindre behov for en opdatering af boligstandarden til de krav, man har i dag,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Mens Ulrikke Ekelund fremhæver, at der er både fordele og ulemper ved at købe nyt. På plussiden er det først og fremmest de lavere udgifter til varme, som tæller. Omvendt kan nogle af nybyggerierne have et dårligt indeklima, fordi der ved bygningen af dem har været meget fokus på, at det skal være fuldstændig tætte.

»Herudover er nogle af os bare rigtigt glade for at bo i et gammelt hus med det indeklima og den charme, det har med lidt skæve vægge og små finurligheder her og der,« siger Ulrikke Ekelund.

Tal fra BoligPortal.dk viser, at efterspørgslen efter boliger i København i øjeblikket er så stort, at det kan mærkes på markedet for både leje- og ejerlejligheder samt andelsboliger. Hvad angår lejeboliger var der i gennemsnit syv pct. flere søgnede pr. bolig. Det skyldes blandt andet et fald i antal udbudte lejeboliger.

 

 

 

Dagens Gossip