Stadig rygende uenighed om passagerlister i EU

Skrevet af admin

04/06/2015

Mest læste i dag

Det øgede fokus på terrorbekæmpelse i Europa efter vinterens angreb i Paris og København samt tre et halvt års debat og massivt pres fra toppen af alle EU's institutioner ser ikke ud til at have gjort afgørende forskel i arbejdet med at etablere et nyt EU-samarbejde om udveksling af oplysninger om flypassagerer.

En timelang debat torsdag formiddag i Europaparlamentets borgerrettighedsudvalg udstiller fortsat stor uenighed mellem de politiske grupper.

Så meget, at ordføreren på forslaget, den britiske konservative Timothy Kirkhope, helt opgiver sin sædvanlige opsummering af de efterhånden velkendte argumenter.

Striden står især om, hvilke flyvninger der skal omfattes af registret, hvor længe data skal opbevares, og hvordan de skal beskyttes.

Den borgerlige ordfører under dagens debat, spanske Agustín Díaz de Mera García Consuegra fra EPP-gruppen, mener, at et kommende PNR-register skal omfatte både flyvninger ind og ud af EU samt internt i EU, ligesom det skal gælde charterfly og andre former for alternativt bookede fly.

EPP mener også, at oplysninger om for eksempel flypassagerers navn, adresse, kreditkort, rejserute, sædevalg og madpræferencer skal kunne opbevares i hele syv år - dog i krypteret form efter seks måneder.

I den modsatte grøft står ordføreren for den liberale gruppe, hollandske Sophia in ’t Veld.

In 't Veld vil ikke have interne EU-flyvninger og alternativt bookede fly omfattet af registret.

Hun mener også, at de fleste data skal slettes efter bare 30 dage. Og så føler hun sig stadig ikke overbevist om, at der overhovedet er behov for et PNR-register. Bedre samarbejde inden for de eksisterende regler kan måske være nok.

Både EU-Kommissionen, medlemslandene og EU-Parlamentets formand presser på for at få det nye instrument til at kunne følge bedre med i mulige terroristers rejser rundt i Europa.

Det erklærede mål er at være klar med den nye lovgivning i år.

Ordfører Timothy Kirkhope erkender, at det ikke bliver nemt, men at han trods alt mener, at udvalget har gjort fremskridt.

/ritzau/