Stærk første halvleg sikrer dansk EM-sejr over Østrig

14/01/2014

Danmark kvalificerede sig tirsdag aften til mellemrunden ved EM i håndbold.

Det blev et faktum, da Danmark efter en i første halvleg overbevisende indsats vandt 33-29 over Østrig foran 14.000 begejstrede tilskuere i Herning.

Kampens store oplevelse, Mikkel Hansen, blev topscorer med ni mål på 10 forsøg, mens Jesper Nøddesbo scorede fem gange.

Østrigerne forsøgte bravt at følge med det danske hold, men tre danske kontramål på halvandet minut katapulterede Danmark frem til en 9-5-føring.

Den mavepuster og pausestillingen 18-12 til Danmark kom østrigerne sig aldrig helt over.

Selvom det danske hold med sejren er sikker på at slutte på førstepladsen i gruppe A, er det endnu ikke givet, at Danmark får de maksimale fire point med til mellemrunden.

Tidligere tirsdag spillede Makedonien og Tjekkiet 24-24, så tjekkerne har fortsat mulighed for at gå videre før torsdagens afsluttende kamp mod Danmark.

Landstræner Ulrik Wilbek gav chancen til playmakeren Mads Mensah Larsen og højrebacken Mads Christiansen fra start, men det var andre spillere, der brillerede i kampen i Jyske Bank Boxen.

Mikkel Hansen strålede som nævnt med mål og gode afleveringer, og Casper U. Mortensen fortsatte de lovende takter fra kampen mod Makedonien.

Mod Østrig blev BSV-fløjen noteret for tre mål på fem forsøg.

To af målene faldt midt i halvlegen og forvandlede stillingen fra 6-5 til 8-5, og kort efter gjorde Henrik Møllgaard det til 9-5 på endnu en kontra.

Danmark fik som håbet lukket ned for de østrigske fløje og kontralyn, Raul Santos og Robert Weber, som i første halvleg blot blev noteret for tre forsøg på mål med to mål fra Weber til følge.

Det danske forsvar anført af stærke René Toft Hansen og Henrik Møllgaard havde i bogstaveligste forstand godt fat i Østrigs stjernespiller, den 35-årige playmaker Viktor Szilagyi, som med fire scoringer dog alligevel ikke var til at holde helt nede.

100-kamps jubilaren Thomas Mogensen kom ind og fik sendt nogle bolde i kassen, og det samme gjorde Kasper Søndergaard, da Danmark rykkede fra østrigerne mod slutningen af første halvleg.

Mikkel Hansens 18-12-scoring med megaskrue fra venstre fløj var en værdig afslutning på en forrygende dansk første halvleg, hvor Østrig indkasserede næsten lige så mange mål som i 30-20-sejren over Tjekkiet i EM-premieren.

Jannick Green erstattede i anden halvleg Niklas Landin, hvis spil ikke nåede højderne fra 29-21-sejren over Makedonien.

Green fik leveret nogle redninger, men måtte også se sig passeret en del gange, efter at Danmark blundede lidt defensivt.

Ellers bemærkede man - mest med lidt undren - at Hans Lindberg fortsat ikke har formået at udfylde rollen som straffekastskytte i fraværet af skadede Anders Eggert.

Hans Lindberg, der ellers var fejlfri i de øvrige afslutninger, brændte et forsøg fra syv meter i første halvleg, så han nu er oppe på tre forsøg og nul mål på straffekast ved EM. Det kan blive dyrt mod stærkere nationer end Østrig.

Jesper Nøddesbo var bedre til disciplinen, og han scorede på tre ud af tre straffekast senere i kampen, så Danmark også fik åbnet EM-målkontoen på den front.