Stasi-jæger blev udvist af DDR

Skrevet af admin

23/05/2016

Dagens topnyheder

Flere gange i sit liv har journalisten og forfatteren Per Michaelsen, der er 73 år, været dybt optaget af forholdene i DDR.

I sin ungdom gik han til møder i Danmarks Kommunistiske Ungdom. Engagementet førte til, at han i 1961 tog til DDR for at grave grøfter.

Men "disse sværmerier" voksede Per Michaelsen fra, da han derefter begyndte at studere statskundskab på Aarhus Universitet, beretter hans advokat i et indlæg i den opsigtsvækkende retssag, som begynder mandag.

Efter studierne kom han til Østberlin i slutningen af 1967 for at arbejde som korrespondent for dagbladet Information.

Allerede i juni 1968 blev han dog udvist af myndighederne. Det skyldtes, at han havde lavet et dobbeltinterview med systemkritikerne Robert Havemann og Wolf Biermann.

Desuden havde Michaelsen oversat Robert Havemanns manifest "Socialisme og Demokrati" til dansk.

I flere år var han korrespondent for Information, hvorefter han arbejdede for Danmarks Radio og den tyske tv-station ZDF. Fra 1979 til 2003 var han ansat på Ekstra Bladet.

Efter Murens fald indledte han sammen med journalist Mette Herborg en jagt på danskere, der havde været hemmeligt i tjeneste for sikkerhedstjenesten Stasi.

Det blev til bøgerne "Stasi og Danmark" i 1996 og "Ugræs - danske Stasi kontakter" i 1999, og han er flere gange blevet hædret for sin indsats.

I 2012 blev det offentlige billede af journalisten revet itu. Han blev beskyldt for at have drevet et utroligt dobbeltspil. Politiken påstod, at han selv havde været storspion for Stasi.

Pressenævnet kritiserede avisen for uden dokumentation at have rettet alvorlige beskyldninger mod Michaelsen.

Nu skal Københavns Byret afgøre, om Michaelsen har været offer for grov bagvaskelse. Og om Politikens daværende chefredaktør skal i fængsel.

/ritzau/