Staten forgyldes af pensionspenge

Det er skatten på pensioner, som kaster langt mere af sig end ventet. Sidste år indbragte skatten på pensionsafkast således 39,5 milliarder kroner, hvilket er det største beløb nogensinde og langt mere end ventet først på året, viser tal fra Skatteministeriet. I år ser de store indtægter ud til at forsætte, eftersom både aktier og obligationer er steget pænt i kurs siden årets start.

Oven i det kommer så, at interessen for at omlægge kapitalpensioner til den nye alderspension ser ud til at blive langt større end tidligere ventet. Omlægningen udløser en skatterabat og ser ud til at blive en så stor succes, at staten både i år og til næste år kan få en indtægt på over 80 milliarder kroner, hvilket er mere end dobbelt så meget som ventet.

Enhedslistens finansordfører, Frank Aaen, vil presse på for, at nogle af de ekstra pensionsindtægter bliver brugt på tiltag, der giver vækst og flere job.

»Pensionsmidlerne kan for eksempel bruges til øgede investeringer i kollektiv trafik og til at fremrykke renoveringer af skoler og plejehjem. Når der kommer flere penge i kassen, er det bare med at komme i gang,« siger Frank Aaen, der varsler, at Enhedslisten vil drage milliarderne fra danske pensioner ind i efterårets forhandlinger om næste års finanslov.

Hos Dansk Folkeparti er finansordfører René Christensen ligeledes »meget positiv« over for at bruge nogle af de ekstra pensionsmidler på tiltag, der kan skabe flere arbejdspladser.

Finansminister Bjarne Corydon (S) fastholder dog, at de ekstra penge skal gå til at afdrage på gælden. Ikke desto mindre har han netop – sammen med den borgerlige opposition – været med til at bruge én milliard kroner af netop provenuet fra kapitalpensionerne på den nye vækstplan.

Bjarne Corydon kalder det samtidig »farligt overhovedet at overveje at lempe finanspolitikken, fordi indtægterne fra PAL-skatten overrasker positivt ét år«.

Også Venstres politiske ordfører Ellen Trane Nørby afviser at bruge pensionsindtægterne til at øge de offentlige investeringer.

Dagens Gossip