Staten kræver 900 millioner fra toppen i Amagerbanken

Skrevet af admin

06/04/2016

Dagens topnyheder

Kravet kan se svimlende ud, når retssagen mod ledelsen i Amagerbanken onsdag begynder ved Retten i Lyngby.

Det statslige selskab Finansiel Stabilitet forlanger 300 millioner kroner af den tidligere direktør Jørgen Brændstrup og af de ti øvrige sagsøgte. Oveni skal Brændstrup og seks andre betale yderligere 600 millioner kroner, altså 900 millioner, lyder kravet.

Men de tab, som de sagsøgte kan gøres ansvarlige for, var langt større, hævder Finansiel Stabilitet, der har til opgave at tage sig af pengeinstitutter, som er på vej ud over afgrunden.

De samlede tab på tre store engagementer, som står i centrum i retssagen, løb faktisk op i 1,4 milliarder kroner, hævder FS.

Dermed er der lagt masser af luft ind i de krav, der er rejst, fremgår det af et såkaldt påstandsdokument, som Finansiel Stabilitet har afleveret til retten.

Samtlige sagsøgte beder de tre dommere om frifindelse, men der vil gå mere end et år, før spændingen udløses i en dom.

Sagen vil zoome ind på tre store lig i lasten hos den bank, som engang var den 11. største i landet, og som var kendt for den store folkelige opbakning fra amagerkanerne.

I den forbindelse skal blandt andre finansmændene Hans Henrik Palm, Henrik Ørbekker og Olav Damkiær-Classen afgive forklaring, hvilket dog først sker om nogle måneder.

Disse kunder var ikke hvem som helst. De kostede ifølge Finansiel Stabilitet banken 801 millioner kroner i forbindelse med Østerfællesparken, et storstilet ejendomsprojekt på en gammel kaserne på Østerbro i København.

Men bankens ledelse kritiseres også for to andre engagementer.

Dels finansiering af de tre nævntes og yderligere to kunders køb af aktier i Mols-Linien, hvilket angiveligt kostede banken 237 millioner.

Og dels det såkaldte Main Road Invest, som skal have givet tab på 383 millioner kroner.

Som nævnt kræver de 11 frifindelse. De mener desuden, at nogle af kravene er fremsat så sent, at de er forældede.

/ritzau/