Staten overtager kontrollen med Tyrkiets største avis

Skrevet af admin

04/03/2016

Dagens topnyheder

De tyrkiske myndigheder har overtaget kontrollen med landets største avis i en stadigt mere omfattende indgriben over for tilhængere af den omstridte muslimske præst Fethullah Gülen, som er en magtfuld modstander af præsident Recep Tayyip Erdogan.

Staten har indsat administratorer, som skal stå for driften af avisen Zaman, rapporterer det statslige anatolske nyhedsbureau.

- Aktionen mod Zaman kom, få timer efter at politiet foretog en anholdelse af en fremtrædende forretningsmand, som anklagemyndigheden mistænker for at finansiere Gülens terrorgruppe, rapporterer det anatolske nyhedsbureau.

Fethullah Gülen er Erdogans tidligere allierede, men de to mænd er i dag ærkefjender.

Gülen er en tyrkisk muslimsk prædikant, der er gået i eksil i USA. Han har tidligere hjulpet Erdogan med at tæmme den engang så stærke hær, og han har stor indflydelse mange steder i Tyrkiet gennem et netværk af religiøse skoler.

Erdogan beskylder Gülen for at have stor indflydelse på landets politi og retssystem, og han har sagt, at hans tidligere allierede har forsøgt at bruge en korruptionsskandale til at vælte ham.

Zaman er Tyrkiets mest sælgende avis med et oplag på 650.000. Hundredvis af tilhængere af avisen demonstrerede fredag uden for dagbladets redaktion.

Myndighederne har i forvejen strammet grebet om medierne og kritiseres for at undertrykke ytringsfriheden. De tyrkiske domstole skal i gang med 1845 sager, hvor tyrkere anklages for at have fornærmet Erdogan.

De mange sager er samlet sammen over de seneste 18 måneder, hvor Erdogan har været præsident. I Tyrkiet er det en forbrydelse at krænke landets præsident, og strafferammen går op til fire års fængsel.

Hidtil er loven dog kun sjældent blevet håndhævet.

Kritikere beskylder Erdogan for at være intolerant og siger, at han bruger loven til at undertrykke dissidenter.

/ritzau/Reuters