Staten pålægger kommuner markant flere regler

Det drejer sig om folkeskolen, udsatte unge og vandforsyning, hvor antallet af regler er steget med henholdsvis 66, 114 og 51 procent mellem 1993 og 2010.

Det vækker bekymring i Produktivitetskommissionen, som regeringen sidste år nedsatte med henblik på at få anbefalinger til, hvordan den offentlige sektor kan effektiviseres bedst muligt.

»Det får en til at stille sig selv spørgsmålet, om ikke det er gået over gevind. Selvfølgelig kan der være behov for flere regler i et moderne samfund, men når stigningen er så stor, tyder det jo nok på, at der er regler, som er unødvendige,« siger kommissionsformand Peter Birch Sørensen til Politiken.

Regeringen har i sit regeringsgrundlag lovet at afbureaukratisere og regelforenkle den offentlige sektor, men indtil videre er det svært at se, hvor det er sket, mener professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Peter Bjerre Mortensen.

»Det er udefra svært at se, hvad regeringen har gjort, som skulle forventes at virke afbureaukratiserende. Regler har samme dynamik, som når man taler om offentlige udgifter: Man har en generel politik om, at man ikke ønsker dem, men når det kommer til det konkrete tilfælde, opstår der oftest et stort pres for nye regler,« siger han til Politiken.

Enhedslisten er heller ikke imponeret af regeringen.

»Det skaber et dårligt arbejdsklima i kommunerne, når man får smidt flere regler i hovedet. Når regeringen selv har formuleret, at man ønsker at afbureaukratisere, bør de leve op til det,« siger gruppeformand Per Clausen (Ø) til Politiken.

Kommunalordfører Simon Kollerup (S) understreger over for Politiken, at regeringen allerede er i færd med at se på, hvor man kan afbureaukratisere og fjerne unødvendige regler. Han henviser til, at man i foreløbig to ministerier er gået i gang med at gå samtlige regelsæt igennem med en tættekam for at se, hvilke der er overflødige.

Dagens Gossip