Staten sender millionregning til studerende

»Det vi kan se nu er, at omkring 10.000 studerende i 2012 tjente for meget i forhold til det tilladte. Det betyder, at vi lige nu arbejder på at sende tilbagebetalingskrav ud til dem, der ikke har holdt sig inden for det tilladte,« siger specialkonsulent i Styrelsen for Uddannelsesstørre, Theis Lundgaard Olsen.

I 2012 var der også omkring 10.000 studerende ved videregående uddannelser, der betalte i alt 143 millioner kroner tilbage i SU. Heraf fik 500 studerende et tilbagebetalingskrav på 50.000 kroner eller mere. Det viser beregninger fra Styrelsen for Uddannelsesstøtte.

»Vi ved endnu ikke, om det samlede tilbagebetalingskrav i år overgår de 143 millioner, som blev opkrævet sidste år. Men vi forventer, at 2013 bliver et af de år, hvor vi sender flest tilbagebetalingskrav ud. Efter regeringen besluttede at hæve grænsen for, hvor meget man må tjene, må vi forvente, at færre studerende fremover kommer til at tjene for meget,« siger Theis Lundgaard Olsen.

Selv om flere studerende allerede har fået et krav om tilbagebetaling, er det langt fra alle, der har fået besked. Styrelsen for Uddannelsesstøtte oplyser, at der kan gå uger, før alle krav er sendt ud.

Ifølge professor ved Institut for Læring og Filosofi på Aalborg Universitet , Palle Rasmussen, er det ikke overraskende, at så mange studerende skal betale SU tilbage.

»Det, vi ser her, er et tegn på, at rigtig mange studerende har svært ved at vælge et relevant studiejob fra. Men det betyder nødvendigvis ikke, at de nedprioriterer studierne«, siger han og uddyber:

»Fremadrettet tror jeg ikke, man skal forvente at færre vil prioritere arbejdet helt fra af frygt for at komme til at tjene for meget. Når det er sagt, kan en stor del af svaret også ligge i, at det kan være svært lige at ramme det beløb, man må tjene«, siger han.

De studerende, der skal betale SU tilbage, kan kontakte Styrelsen for Uddannelsesstøtte og få en afbetalingsordning.

Dagens Gossip