Statens DONG-gevinst bliver udvandet

Fremtiden for det statskontrollerede DONG Energy er sikret. Inden længe ventes Goldman Sachs, ATP og PFA at skyde i alt 11 milliarder kroner i energiselskabet, men det er ikke en plan, der kommer til at skæppe stort i den danske statskasse.

I forbindelse med kapitaludvidelsen har staten meldt ud, at DONG skal børsnoteres senest i foråret 2018. DONGs skønnede værdi er dog faldet gevaldigt, siden en børsnotering sidst var på tegnebrættet, og statens aktiepost bliver nu også udvandet til 60 procent efter det nye indtog i ejerkredsen.

Udvidelsen i DONG har værdisat selskabet til 31,5 mia. kroner, og hertil kommer de 11 mia. kroner i ny egenkapital. Ifølge den politiske aftale skal staten beholde mindst 50,1 procent af aktierne, og hvis en børsnotering skulle finde sted i dag, ville staten således kunne indkassere i omegnen af fire milliarder kroner ved et salg af de »overskydende« ti procent af aktierne.

Det tal står i skærende kontrast til situationen i 2008, hvor DONG var millimeter fra at indtage fondsbørsen. Dengang blev selskabet vurderet til at være omkring 70 milliarder værd, og staten ejede næsten 75 procent af energikæmpen. En delvis privatisering ville dermed have kunnet give over 15 milliarder på kistebunden.Bliver mere værd

Der er dog al mulig grund til at tro, at DONG bliver mere værd inden 2018, og at staten dermed kan gå i banken med mere end fire milliarder kroner, mener analytikere.

»Hele meningen med, at DONG sparer og rationaliserer, er jo, at de skal tjene flere penge, så de bliver mere værd. Hvis ikke de nye investorer følte sig komfortable ved, at det var tilfældet, så ville de placere deres penge et andet sted,« siger Jens Houe Thomsen, analytiker i Jyske Bank.

Han bakkes op af senioranalytiker i Danske Bank Jakob Magnussen, som også er overbevist om, at DONG vil vækste over de næste fem år.

Jens Houe Thomsen peger desuden på, at staten får nytte af, at man »forhåbentlig får et mere effektivt og strømlinet DONG ud af den her proces«.V: Det skal være en god forretning

Finansminister Bjarne Corydon (S) understreger over for Berlingske Business, at det primære sigte aldrig har været at få penge i kassen.

»Vi mener, at det er en sund styringsmæssig konstruktion, at der er private aktionærer. Det har aldrig været en begrundelse i sig selv, at staten skulle få penge i kassen ved en børsnotering, men derimod at skabe en bedre ejerstruktur for selskabet,« lyder det fra finansministeren i en mail.

Han fastslår samtidig, at det er regeringens intention at få børsnoteret DONG inden 2018.

Hos Venstre er man til gengæld mere fokuseret på, at en børsnotering skal give genlyd i statskassen. Partiets energiordfører, Lars Christian Lilleholt, understreger, at en børsnotering kun skal gennemføres, hvis det er en god forretning.

»Det er fornuftigt at arbejde hen imod en børsnotering, men hvis det viser sig ikke at være fordelagtigt, skal man ikke gøre det. Vores forudsætning er, at det skal være en god forretning for den danske stat - både på den korte og lange bane. Det skal være godt købmandskab,« siger han.

Dagens Gossip