Statens it-leverandør er tæt på NSA

Skrevet af admin

24/11/2013

Dagens topnyheder

Den it-virksomhed, der behandler danskernes mest personfølsomme oplysninger, er angiveligt dybt involveret i den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency, NSA's, arbejde.

Og således er der, ifølge den tidligere højtstående officer i NSA Thomas Drake, en stor fare for, at følsomme danske data overleveres til NSA. Det skriver Politiken søndag.

- En af de dybe hemmeligheder om USA’s sikkerhedstjenester er, at de har et meget tæt samarbejde med private aktører, og en del af samarbejdet er at udveksle data.

- Hvis jeg var Danmarks regering, ville jeg være meget mistænksom over for, om et firma som CSC har tilstrækkelig integritet til ikke at dele informationerne med NSA, siger Thomas Drake, der forlod efterretningstjenesten i 2007.

Det drejer sig om den amerikanske it-virksomhed CSC, der er den danske stats største it-leverandør, som i en årrække har haft et tæt økonomisk og efterretningsmæssigt samarbejde med NSA.

Siden 2001 har samarbejdet været formaliseret gennem den såkaldte "Eagle Alliance", hvor CSC bidrager til NSA’s aktiviteter.

Herhjemme håndterer CSC 203 offentlige databaser, blandt andre for Rigspolitiet, Skat og forsvaret - og manøvrerer således borgernes cpr-numre, helbreds- og foreningsforhold, ligesom CSC har adgang til politiets databaser.

Flere eksperter er ifølge Politiken bekymrede over den tætte samarbejdsrelation mellem statens største it-leverandør og NSA - blandt andre lektor Karen Lund Petersen fra Københavns Universitet.

- Det har jo vist sig gang på gang, at amerikanske virksomheder har udleveret informationer til efterretningstjenester, fordi de står i et spændingsfelt mellem at være nationalpatriotiske og at skulle varetage deres egne og kundernes interesser, siger han.

Men ifølge CSC skal danskerne ikke bekymre sig. I en skriftlig kommentar skriver virksomheden til Politiken:

- Det er CSC’s helt klare politik at udføre alle dele af sin virksomhed i nøje overensstemmelse både med lovene i USA og i alle de lande, hvor CSC opererer, herunder naturligvis Danmark.

Finansminister Bjarne Corydon (S) lader Digitaliseringsstyrelsens direktør Lars Frelle-Petersen svare på ministeriets vegne.

- Det kan ikke overraske, at CSC, ligesom andre store globale it-leverandører, har kunder på tværs af mange lande, herunder det amerikanske forsvar.

- I Danmark er CSC underlagt dansk lovgivning, og den går vi selvfølgelig ud fra, at CSC overholder, skriver han i en mail til Politiken.

/ritzau/