Statistik viser overdødelighed på sygeplejerskes vagter

Skrevet af admin

22/03/2016

Mest læste i dag

Hvis statistiske beregninger og ikke egentlige beviser var grundstenen i dansk strafferet, så ville en drabstiltalt sygeplejerske efter alt at dømme kunne se frem til en rum tid i fængsel.

Tirsdag ved Retten i Nykøbing Falster fortæller statistikprofessor Steffen Lauritzen nemlig, at der statistisk set er en uomgængelig sammenhæng mellem antallet af dødsfald på sygeplejerskens tidligere afdeling og hendes vagtskema.

Det er årene 2011 og 2012, som skiller sig ud. Her var den nu 31-årige sygeplejerske ansat på medicinsk afdeling 130. Ifølge anklagemyndigheden begik hun i den periode et drab på en patient. Hun er tiltalt for yderlige to og et drabsforsøg og nægter sig skyldig.

- Overdødeligheden er ikke tilfældig. Det vil sige, at den må have en anden forklaring end tilfældigheder. Hvad det så kan være, det vil jeg ikke spekulere i, lyder det fra Steffen Lauritzen.

I de to år døde henholdsvis 32 og 23 patienter på sygeplejerskens vagter. Det er mere end dobbelt så mange døde patienter, hvis man sammenligner med de vagter, der har ligget umiddelbart før og efter sygeplejerskens vagter.

Steffen Lauritzen har valgt den fremgangsmåde i sin analyse for at opnå så klart et billede af sammenhængen mellem sygeplejerskens tilstedeværelse og antallet af døde patienter.

- Jeg ville gerne undgå, at alle mulige andre faktorer kunne få indflydelse på den statistiske analyse. Det kunne være sæsonfaktorer eller organiseringen af arbejdet på sygehuset. Dem ville jeg gerne have elimineret, siger Steffen Lauritzen.

Ifølge professoren kan der teoretisk set være fejlkilder, som skaber forskydningen i tallene. Hvilke vil han dog ikke spekulere på.

- Jeg er statistiker, og jeg har forstand på tal. Jeg har ikke forstand på, hvordan et sygehus fungerer, fortæller Steffen Lauritzen.

Som et eksempel på, hvordan han ikke ønsker at spekulere, nævner han en sommerferieperiode, hvor der i statistikken kan påvises en overdødelighed.

- Det kunne jo skyldes lav bemanding. Men det er min egen personlige forklaring, og den holder vel næppe i byretten, hvis jeg må udtrykke mig sådan, lyder det fra professoren.

Spørgsmålet er nu, hvad retten kan bruge statistikerens beregninger til. For retten skal udelukkende tage stilling til de tre drab og det drabsforsøg, som er beskrevet i sagens anklageskrift.

Professoren har analyseret dødeligheden sammenholdt med sygeplejerskens vagtskema i perioden fra 2009 til februar 2015. Det er kun i årene 2011 og 2012, at han kan påvise en statistisk sammenhæng mellem dødsfald og sygeplejerskens vagtskema.

Der ventes dom i sagen mod sygeplejersken til juni.

/ritzau/