Statsadvokat: Gerningsmand i Nice havde hjælpere

Skrevet af admin

22/07/2016

Dagens topnyheder

Gerningsmanden bag angrebet i Nice, hvor en stor lastbil pløjede ind i hundredvis af mennesker på byens strandpromenade sidste torsdag, fik hjælp til at planlægge angrebet, oplyser statsadvokaten i Paris, François Molins.

- Efterforskningen viser, at Bouhlel havde medhjælpere både til planlægningen og gennemførelsen af angrebet, siger Molins på en pressekonference torsdag.

Gerningsmanden, den 31-årige Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, planlagde angrebet i månedsvis, meddeler statsadvokaten, der også siger, at interview med en række personer har gjort det klart, at gerningsmanden "ikke praktiserede den muslimske religion, spiste grisekød, drak alkohol og tog stoffer."

Fire mænd og en kvinde, som blev anholdt i kølvandet på lastbilmassakren i Nice, skal efterforskes for terror, oplyser Molins. Ifølge ham var de involveret i forberedelsen af angrebet.

De fem vil blive stillet for en dommer senere torsdag.

Ifølge Molins har den ene af de fem anholdte, en tunesisk mand, filmet gerningsstedet dagen efter blodbadet, hvor et stort antal retsmedicinere, politifolk og journalister befandt sig ved strandpromenaden.

En anden anholdt, der ligeledes er tuneser, har tidligere i år sendt Bouhlel en besked på Facebook, hvor han skriver:

- Fyld 2000 ton jern på lastbilen. Slip bremsen, min ven, og jeg vil komme og se på.

Statsadvokaten siger, at gerningsmanden og en af de anholdte har kontaktet hinanden i alt 1278 gange i løbet af et år.

Blandt andet har en af de anholdte kort efter angrebet mod den satiriske avis Charlie Hebdo i januar 2015 sendt en besked til Bouhlels telefon, hvor han skriver:

- Jeg er ikke Charlie. Jeg er glad for, at de sendte Allahs soldater for at gøre arbejdet færdigt.

Anklagemyndigheden har bedt dommerne om at rejse formel sigtelse for blandt andet at have været med til at planlægge et terrorangreb.

84 mennesker blev dræbt, da Bouhlel kørte en 19 ton tung lastbil ind i en stor menneskemængde, der var samlet på Frankrigs nationaldag, Bastilledagen, for at se fyrværkeri på strandpromenaden i den sydfranske badeby.

Flere end 300 andre blev såret, heraf flere alvorligt.

/ritzau/AFP