Statsadvokaten: Drabet på Omar el-Hussein er godkendt

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

Det var nødvendigt og forsvarligt, da Politiets Aktionsstyrke skød og dræbte Omar el-Hussein efter hans angreb ved Krudttønden og synagogen i København.

Det fastslår Statsadvokaten i København, der nu indstiller efterforskningen af skudvekslingen, hvor to politifolk tidligt om morgenen 15. februar 2015 dræbte den 22-årige el-Hussein.

- De dræbende skud mod el-Hussein var lovlige, nødvendige og forsvarlige.

- Politifolkene måtte med rette tro, at el-Hussein skød imod dem i den hensigt at dræbe dem. Derfor var det lovlig magtanvendelse, siger statsadvokat Lise-Lotte Nilas.

Med afgørelsen tilslutter statsadvokaten sig en vurdering fra Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP), der har undersøgt sagen.

Ifølge statsadvokatens afgørelse blev el-Hussein råbt an af politifolkene, men det bremsede ham ikke i at skyde mod dem med en pistol i hver hånd.

Et skud fra den ene af hans pistoler gik gennem sideruden på en politibil, hvor det borede sig ind i ratstammen tæt på føreren af vognen.

Omar el-Hussein forsøgte muligvis også at affyre sin anden pistol, der imidlertid var defekt, ligesom magasinet ikke sad ordentligt i.

Politifolkene nåede ikke at affyre varselsskud, hvilket de efter reglerne ellers skal bestræbe sig på. Men ifølge statsadvokatens afgørelse kan politiet lovligt skyde uden først at affyre varselsskud i tilfælde af meget pludselige og farlige angreb.

- Det bemærkes i den forbindelse, at de kriminaltekniske undersøgelser i sagen støtter forklaringen om, at Omar el-Hussein skød mod polititjenestemændene umiddelbart efter, han blev råbt an, hedder det i afgørelsen.

Af afgørelsen fremgår det i øvrigt, at politifolkene ikke ydede førstehjælp til den dræbte, hvilket ikke har givet anledning til kritik. Det skyldes blandt andet, at politifolkene først skulle sikre sig mod eventuelle medgerningsmænd.

/ritzau/