Statsligt tv: Kroatisk valg ender i dødt løb

Kroatiens statslige tv oplyser på baggrund af valgstedsmålinger, at det socialdemokratiske regeringsparti og den rivaliserende konservative blok får lige mange pladser i det nye parlament.

En valgstedsmåling fra Ipsos Puls giver Den Konservative Demokratiske Union (HDZ) 56 pladser i det nye parlament. Det samme antal pladser får det socialdemokratiske regeringsparti.

Fem andre partier er også kommet over spærregrænsen på fem procent. Der er i alt 151 pladser i det kroatiske parlament.

Valgets vinder er øjensynligt den tredje store spiller under valgkampen - en alliance bestående af uafhængige kandidater, som er blevet kendt som Most (Bro). Gruppen, der står til at få 18 pladser i parlamentet, har sagt, at den ikke vil indgå i en koalition med nogle af de store partier.

I målingen fra Ipsos er 25.313 vælgere blevet interviewet, efter at de har stemt.

Iagttagere forudser langstrakte og vanskelige koalitionsforhandlinger i de kommende dage.

I valgkampen har de 4,4 millioner indbyggere mest været optaget af økonomiske spørgsmål samt håndteringen af flygtningekrisen.

Centrumvenstre-regeringen, der havde magten frem til valget, blev ledet af premierminister Zoran Milanovic fra Socialdemokraterne.

Den Patriotiske Koalition ledes af HDZ, som før valget var det største oppositionsparti. Partiet ledes af Tomislav Karamarko.

Siden midten af september er over 330.000 personer på flugt fra krig og fattigdom i blandt andet Syrien og Irak rejst ind i Kroatien.

Det højreorienterede HDZ, der især slår sig op på temaer om national identitet og familieværdier i det hovedsageligt katolske land, har beskyldt premierminister Zoran Milanovics koalitionsregering for "svag" ledelse under "migrantkrisen".

Premierminister Zoran Milanovic mener, at hans parti fortjener fire år mere ved magten, fordi økonomien, hvor turisme er hjørnestenen, er begyndt at vokse igen efter seks års recession.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip