Statsmedie: Egyptens regering træder tilbage

Egyptens midlertidige og militært støttede regering meddeler mandag, at den vil træde tilbage, bekræfter den fungerende premierminister, Hazem el-Beblawi.

Han oplyser ingen årsag til den overraskende beslutning, men i egyptiske medier spekuleres i, at regeringen er trådt tilbage, så den populære hærchef Abdel Fattah al-Sisi kan stille op ved præsidentvalget.

Egyptens midlertidige præsident, Adly Mansour, har bedt Beblawi om at lede regeringen, indtil en ny er nedsat, oplyser Al-Ahram.

Hærchef Abdel Fattah al-Sisi, som ventes at stille op til præsidentvalget i løbet af foråret, er som forsvarsminister del af den afgående regering.

For at al-Sisi kan stille op ved et præsidentvalg, må han ikke sidde i regering, og derfor kan mandagens hændelse netop have sammenhæng med hærchefens mulige kandidatur.

Militæret fjernede i juli sidste år den islamistiske Mohamed Mursi fra præsidentposten og slog derefter hårdt ned på islamister og andre grupper. Hundredvis af mennesker blev dræbt, og tusindvis er blevet fængslet.

Kritikere siger, at de militært støttede myndigheder har skruet tiden tilbage til epoken under præsident Hosni Mubarak, hvor en politisk elite styrede landet med jernhånd i en alliance med topfolk fra erhvervslivet.

Sisi har fremlagt en tidsplan for valg, men løfterne om et fremtidigt demokrati i den største af de arabiske nationer vækker ikke genklang hos mange af de egyptiske vælgere, som havde håbet på at se et nyt politisk landskab.

Menneskerettighedsgrupper siger, at krænkelser af basale rettigheder sker hver dag, men beskyldningerne afvises af de militært støttede politiske ledere.

Et præsidentvalg ventes at finde sted inden for få måneder.

Den hidtidige boligminister, Ibrahim Mahlab, der kommer fra Mubaraks Nationale Demokratiske Parti, ventes at blive udnævnt til premierminister i den nye regering, som efter alt at dømme vil kæmpe for at isolere og svække det muslimske broderskab yderligere.

/ritzau/Reuters

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip