Statsminister: Det var Petterson der dræbte Palme

Skrevet af admin

28/02/2016

Mest læste i dag

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, er overvist om, at det var den subsistensløse Christer Petterson, der for nøjagtigt 30 år siden myrdede den daværende socialdemokratiske regeringschef Olof Palme på åben gade i Stockholm.

Det siger Löfven, efter han søndag havde lagt en krans med røde roser på Palmes grav i Stockholm.

Mordet på Palme var en af de absolut mest dramatiske hændelse i Norden i efterkrigstiden.

Palme havde været i biografen med sin kone Lisbeth, og de ville kort før midnat spadsere hjem, da det dræbende skud faldt i krydset Sveavägen og Tunnelgatan. Det igangsatte en gigantisk mordefterforskning, men den eller de skyldige er aldrig fundet.

- Det er en sorgens dag. Vi bliver igen mindet om den frygtelige tragedie, siger Löfven.

- Der var en person, som blev dømt og senere frikendt. Lisbeth Palme siger bestemt, at det var Christer Petterson, og så tror jeg på det, forklarede han.

Petterson blev dømt for mordet i 1989 i Stockholms byret, men umiddelbart efter frifundet ved en appelsag. Højesteret afviste i 1998 en anmodning fra statsanklageren om at genoptage sagen mod Petterson.

Mange svenskere opsøgte søndag stedet på Sveavägen, hvor skuddene faldt 28. februar 1986. En af dem var Tomas Skoglund, som havde sin søn med sig. De talte om, hvordan samfundet havde ændret sig siden dengang.

- Det er blevet et mere indesluttet og mere ubehageligt samfund. Før kunne en statsminister gå i biografen med konen uden livvagt. Sådan er det ikke længere, lyder det beklagende fra Skoglund.

Hvorvidt det var en af Olof Palmes mange kontroversielle udtalelser og holdninger, der førte til de fatale skud fra den ukendte gerningsmand, står ikke klart, ligesom myndighederne efter 30 års efterforskning fortsat står uden afgørende spor i sagen.

Pistolen, der blev brugt til drabet, er aldrig fundet.

/ritzau/TT