Statsministeren haster hjem fra Asien til EU-topmøde

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afbryder sin Asien-rejse med erhvervslivet for at haste hjem til EU-topmøde torsdag om Ukraine, erfarer Ritzau.

Statsministeriet bekræfter over for Ritzau, at Helle Thorning-Schmidt (S) afbryder rejsen med erhvervslivet, der er det største danske erhvervsfremstød i Asien nogensinde.

I øjeblikket befinder hun sig i Japan, og det var planen, at delegationen af erhvervsfolk og Helle Thorning-Schmidt skulle rejse videre til Sydkorea.

Det er ifølge TV2 News turen til Sydkorea, som statsministeren dropper, og i stedet ledsages den store erhvervsdelegation af handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Torsdag klokken 11.30 er der ekstraordinært EU-topmøde for stats- og regeringschefer om situationen i Ukraine. Mødet ventes at vare tre og en halv time.

EU-præsident Herman Van Rompuy har hasteindkaldt stats- og regeringscheferne, der skal diskutere den seneste udvikling i Ukraine og hvordan "man kan fremme den nødvendige nedtrapning af situationen", som det hed i en presseerklæring fra EU-præsidenten.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde efter et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag, at han og kollegerne fra de 27 EU-lande var enedes om at gå videre med at gennemføre sanktioner mod udvalgte ukrainere, som der blev enighed om for en uge siden.

De sanktioner omfatter indrejseforbud og indefrysning af værdier, der er rettet direkte mod personer, der har været direkte ansvarlige for voldshandlinger og menneskerettighedskrænkelser i dagene forud for præsident Viktor Janukovitjs fald forrige weekend.

Siden er krisen mellem Rusland og Ukraine eskaleret efter at Rusland med magt har overtaget kontrollen med den ukrainske halvø Krim.

/ritzau/

Dagens Gossip