Statsministeren haster hjem fra Asien til EU-topmøde

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) afbryder sin Asien-rejse med erhvervslivet for at haste hjem til EU-topmøde torsdag om Ukraine. Det bekræfter Statsministeriet over for Ritzau.

I øjeblikket befinder statsministeren sig i Japan, og det var planen, at delegationen af erhvervsfolk og Helle Thorning-Schmidt skulle rejse videre til Sydkorea. I stedet rejser statsministeren direkte til Bruxelles, når hun onsdag afbryder sit besøg i Asien.

Den resterende delegation rejser til Sydkorea med udviklings- og handelsminister Mogens Jensen (S), hvor det planlagte erhvervsfremstød gennemføres. De politiske samtaler aflyses og gennemføres senere, oplyser Statsministeriet til Ritzau.

Det er det største handelsfremstød i Asien nogensinde med deltagelse af repræsentanter fra en lang række danske virksomheder.

Torsdag klokken 11.30 er der ekstraordinært EU-topmøde for stats- og regeringschefer om situationen i Ukraine. Mødet ventes at vare tre og en halv time.

EU-præsident Herman Van Rompuy har hasteindkaldt stats- og regeringscheferne, der skal diskutere den seneste udvikling i Ukraine og hvordan "man kan fremme den nødvendige nedtrapning af situationen", som det hed i en presseerklæring fra EU-præsidenten.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) sagde efter et udenrigsministermøde i Bruxelles mandag, at EU i løbet af to dage er klar til at lukke for forhandlinger om visumliberalisering og en ny økonomisk aftale med Rusland.

Det kan dermed ske på topmødet torsdag. Det vil ifølge teksten fra ministrenes møde træde i kraft, hvis ikke man hurtigt nedtrapper situationen i forhold til Ukraine.

Der er ifølge ministeren også opbakning til at gå videre med at gennemføre sanktioner mod udvalgte ukrainere, som der blev enighed om for en uge siden.

De sanktioner omfatter indrejseforbud og indefrysning af værdier, der er rettet direkte mod personer, der har været direkte ansvarlige for voldshandlinger og menneskerettighedskrænkelser i dagene forud for præsident Viktor Janukovitjs fald forrige weekend.

Siden er krisen mellem Rusland og Ukraine eskaleret efter at Rusland med magt har overtaget kontrollen med den ukrainske halvø Krim.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip