Statsministeren roser fremskridt for EU-bankaftale

Skrevet af admin

19/12/2013

Dagens topnyheder

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) roser torsdag formiddag den aftale, EU-landenes økonomi- og finansministre natten til torsdag blev enige om for det sidste, store ben i den fælleseuropæiske bankunion.

Aftalen, som statsministeren kalder "meget opløftende", vedrører den fælles afviklingsmekanisme, der skal håndtere uhelbredeligt syge banker, når de skal lægges i graven.

- Hvis man kigger på de to år, der er gået, er vi jo egentlig nået ganske langt. Vi har for alvor taget ved lære af den krise, vi har været igennem.

- Afviklingsmekanismen er den sidste store læring, vi kan tage med os. Så det er godt både for EU og selvfølgelig også for Danmark, siger Helle Thorning-Schmidt.

Statsministeren fremhæver tre af aftalens delelementer, som har været blandt de danske kardinalpunkter under forhandlingerne.

- Det er bankerne selv, ejerne og investorerne, der står forrest i rækken, hvis der er en regning, der skal betales. Det er et princip, vi har brugt derhjemme, og det er nu også den måde, man ønsker at gøre det i Europa, siger hun.

Derudover henviser hun til, at der er sikret lige vilkår mellem euro- og ikke-eurolande.

Noget, som også økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager (R) har kæmpet allermest for under forhandlingerne.

- Det betyder, at hvis et ikke-euroland vil være med, så er vi sikret, at ikke-eurolande har samme vilkår som eurolande, siger Thorning.

Sidst men ikke mindst betyder nattens aftale ifølge statsministeren, at den danske realkreditmodel får lov til forblive.

- Alle ved, at det danske realkreditsystem er en unik dansk model - det er også en særdeles god model, som ikke altid er tænkt med fra starten, når der præsenteres EU-forslag.

- Det skal der arbejdes hårdt for at få med. Og det er lykkedes med denne aftale.

- Alt i alt er denne aftale god for skatteborgerne. Der er en langt bedre beskyttelse af skatteborgernes penge end det, som vi har nu, og hvad vi havde før krisen, siger statsministeren.

/ritzau/