Statsministeren skruer op for den røde retorik

Det skete i forbindelse med Socialdemokraternes sommergruppemøde på Marienborg, hvor Thorning tydeligvis forsøgte at tale til mange af de klassiske arbejdervælgere, som har forladt Socialdemokraterne til fordel for Dansk Folkeparti. Men Dansk Folkeparti har i ti år som støtteparti for VK-regeringen intet gjort for at komme løntrykkeri på det danske arbejdsmarked til livs, lød det fra statsministeren.

»Er der nogen, der kan huske, hvornår Dansk Folkeparti har stået uden for glasdøren (i forbindelse med finanslovsforhandlingerne, red.) og været glade for noget, de har fået i forhold til social dumping? Jeg kan ikke, og jeg tror, det er fordi, det aldrig er sket,« sagde Thorning-Schmidt.

Fremover vil regeringen bl.a. øge bødestraffen for ulovlig cabotagekørsel, hvor udenlandske chauffører bøjer reglerne for, hvor mange ture de må køre i Danmark. Desuden skal den koordinerede indsats mellem politi, skattemyndigheder og Arbejdstilsynet fokusere på endnu flere brancher som eksempelvis hotel- og restaurationsbranchen samt rengøringsbranchen.

Siden Helle Thorning-Schmidt er vendt tilbage fra sommerferie har hun meldt klart ud på flere politiske sager, som ikke alene mange socialdemokratiske vælgere er optaget af, men også mange DF-vælgere. Først frarådede hun offentlige institutioner at droppe den danske svinekødsfrikadelle af hensyn til muslimske brugere. Og onsdag gik hun i rette med SF-formand Annette Vilhelmsen, der har nedtonet behovet for at bruge de såkaldte forældrepålæg, hvor blandt andre indvandrerforældre kan blive trukket i børnebidrag, hvis ikke de sørger for, at deres børn passer deres skole.

»Forældrepålæg kan være en rigtig god ting for at minde forældrene om, at de har et ansvar for deres børn og unge. Regeringen har ingen planer om at ændre muligheden for at give forældrepålæg, og vi har heller ingen planer om at ændre den taskforce, som skal bidrage til, at vi får de her forældrepålæg i gang. Det er naturligvis stadig regeringens politik,« sagde Helle Thorning-Schmidt.

Dansk Folkeparti har siden seneste valg erobret tusindvis af vælgere fra Socialdemokraterne. En vælgeranalyse lavet af valgforsker Søren Risbjerg Thomsen for netavisen Altinget.dk viser, at næsten halvdelen af DFs fremgang – svarende til 54.000 vælgere – stemte på Socialdemokraterne ved valget i 2011.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl tror ikke på, at de løber tilbage i armene på Socialdemokraterne, bare fordi statsministeren langer ud efter Dansk Folkeparti.

»Det bliver alt for taktisk, når Helle Thorning-Schmidt, som virker meget fjern i forhold til folks problemer, kommer hjem fra sommerferie og mener, at der skal serveres flæskesteg og frikadeller på institutionerne, uden at hun ellers vil gøre noget ved det. Og nu taler hun så om social dumping og langer ud efter DF. Det kan folk godt gennemskue,« siger Kristian Thulesen Dahl.

Han vil gerne støtte, at kontrollen mod social dumping øges.

Dagens Gossip