Statsministeren varsler mere skeptisk EU-kurs efter nej

Skrevet af admin

04/12/2015

Mest læste i dag

På Christiansborg anbefalede seks ud af ni partier vælgerne at stemme ja. Alligevel blev det et nej ved folkeafstemningen torsdag om at omdanne det danske retsforbehold i EU til en tilvalgsordning.

Nu varsler statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), at resultatet vil få konsekvenser for regeringspartiets europapolitiske kurs. EU skal koncentrere sig om sin kerneopgave og ikke brede sig for meget ind over landenes selvbestemmelsesret, lyder det fra Løkke.

- Vi skal sikre, at Europa ikke udvikler sig til en social union, men i stedet koncentrerer sig om det, unionen er skabt omkring, nemlig at sikre frihandel, vækst og fred på det europæiske kontinent.

- Det var Venstres dagsorden før valget, og det er nok endnu stærkere Venstres dagsorden i morgen, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han henviser dermed til, at partierne i blå blok i valgkampen indgik en aftale om gøre det sværere for andre EU-landes borgere at optjene ret til danske velfærdsydelser som for eksempel dagpenge, kontanthjælp og børnepenge.

Samtidig gav de blå partier hinanden håndslag på at støtte Storbritannien i landets kamp for en aftale med mindre tilknytning til EU og mere selvbestemmelse.

Siden er der dog slået revner i den blå enighed. Da Løkke kort efter valget besluttede at fremrykke folkeafstemningen om retsforbeholdet til 3. december, advarede DF's formand, Kristian Thulesen Dahl, statsministeren mod at løbe fra aftalen.

I sin tale til Venstres medlemmer og folkevalgte torsdag aften efter nederlaget var Løkke dog markant mere stålsat i sin opbakning til de blå partiers EU-aftale, end man har hørt ham siden valget.

Den danske statsminister vil i første omgang indgå en tæt alliance med den britiske premierminister, David Cameron, der har lovet sin befolkning en afstemning om Storbritanniens medlemskab af EU senest i 2017.

- Vi skal arbejde hårdt, intensivt og solidarisk med den britiske premierminister, som jo allerede på rådets møde i december (det næste planlagte EU-topmøde, red.) vil fortsætte diskussionen om en nyordning mellem Storbritannien og Europa.

- Den skal gøre, at Storbritannien kan blive i Europa efter afstemningen næste år. Det er også i Danmarks interesse, siger Løkke og tilføjer:

- For noget af det, som er sat på dagsordenen, er også noget af det, vi kerer os om. Nemlig at finde en bedre balance mellem den frie bevægelighed i Europa og landenes mulighed for at passe bedre på deres særkende, siger Lars Løkke Rasmussen.

Kristian Thulesen Dahl (DF) kalder det en "super god melding" fra statsministeren.

- Som jeg hører det, vil statsministeren sætte mere kraft bag samarbejdet med Storbritannien om, at EU skal bestemme mindre. Vi har igennem mange år kritiseret, at vandrende arbejdstagere får nogle goder i Danmark ret hurtigt, siger Thulesen Dahl.

/ritzau/