Statsrevisor-formand: PETs regnskaber er ømt punkt

Sagen om at chefer i PET har spist middage for hemmelige skattekroner, som var øremærket terrorbekæmpelse, berører et ømt emne, som man skal være varsom med blæse stort op.

Det mener formanden for Statsrevisorerne, som holder øje med, at skatteborgernes penge bliver brugt som Folketinget har besluttet det:

»Det er en speciel situation med PET, derfor vil jeg være forsigtig. Man skal huske, at det er nødvendigt med stor fortrolighed omkring revision af tjenester som PET og Forsvarets Efterretningstjeneste. De har lidt videre rammer end almindelige statsinstitutioner,« siger formand Peder Larsen (SF), som har været statsrevisor i 22 år, til Berlingske.

Udtalelsen kommer, efter Ekstra Bladet i dag har afsløret, at en gruppe chefer i PET har brugt tjenestens konto for »særlige midler« til at spise middag på restauranten Umami i København. De »særlige midler« er ellers øremærket til særlige udgifter til beskyttelse af rigets sikkerhed.

Ifølge Enhedslistens retsordfører, Pernille Skipper, må statens revisionsmyndighed, Rigsrevisionen, omgående undersøge hvor alvorlig brugen af statslige midler er, og hvor ansvaret i givet fald skal placeres.

I første omgang kan statsrevisorerne, som er udpeget af Folketinget, dog vælge at tage sagen op på deres møde på onsdag den 11. september.

»Hvis der er nogen af statsrevisorerne, der beder om en drøftelse af emnet, så tager vi selvfølgelig den drøftelse,« siger statsrevisorernes formand, Peder Larsen fra SF.

Han vil dog ikke spå om, hvorvidt sagen ender med at blive taget op. Det samme gælder for den konservative statsrevisor, Helge Adam Møller:

»Jeg har umiddelbart ingen holdning eller kommentarer til spørgsmålet i øjeblikket. Rigsrevisionen kan jo selv bestemme, om den vil tage sagen op,« siger han.

Ganske rigtigt. Hvis en sag skal undersøges af Rigsrevisionen, er der tre muligheder: Revisionen kan selv tage sagen op af egen drift. De folkevalgte statsrevisorer kan bede revisionen om at undersøge sagen. Eller et folketingsudvalg kan bede revisionen om at sætte undersøgelsen i gang.

Peder Larsen forventer, at en eventuel undersøgelse af PETs restaurantbesøg - skulle den komme - vil blive fortrolig, sådan at kun statsrevisorerne får lov at læse den.

Men sagen handler om afskedsmiddage - ikke hemmelige operationer. Det er vel muligt at holde tingene adskilt?

»Ja, det er jo ikke decideret operativ virksomhed. Men man kan ikke udelukke, at PET vil påberåbe sig fortrolighed. Vi ved heller ikke, om der har været et dybere formål med middagene, eller hvad der eventuelt er blevet drøftet,« siger han fortsætter:

»Ud fra en revisionsmæssig synsvinkel er der ikke noget galt i at afholde en afskedsmiddag, så længe man holder sig inden for de prismæssige rammer.«

Men prisen er vist ikke det afgørende her. Handler det ikke mere om, at PET har betalt middagene med penge fra en hemmelig pulje, som er øremærket terrorbekæmpelse?

»Det kan godt være, at det viser sig, at PET ikke helt strikt har holdt sig til reglerne, men som udgangspunkt tror jeg ikke, man skal blæse sagen op til det helt store.«

PET har selv vurderet, at middagene ikke var i orden og derfor ændret praksis.

»Hvis PET har tilstået, at middagene ikke burde være betalt med den pågældende konto, så er sagen jo i princippet lukket. Så kan man spørge, om der er mere at komme efter? Rigsrevisionen kan selvfølgelig undersøge, om PET har afholdt flere lignende arrangementer. Problemet kan være, at efterretningstjenesten har betalt regningerne med den forkerte konto.«

Spørgsmål: Hvad er din personlige fornemmelse - kommer der er rigsrevisionsundersøgelse?

»Det har jeg ikke nogen mening om før efter mødet den 11. september.«

Justitsminister Morten Bødskov (S) er tilfreds med, at PET har ændret praksis, sådan at afskedsmiddage, receptioner og lignende ikke længere bliver betalt med penge fra »de særlige midler.«

»Jeg synes, det er fint, at man har ændret proceduren. Og derudover er det Rigsrevisionen, som står for revisionen i disse sager,« siger Bødskov til TV 2 News.

PET er i dag imødegået en eventuel rigsrevisionsundersøgelse ved at udsende en pressemeddelelse i kølvandet på Ekstra Bladets historier. Tjenesten meddeler, at der de seneste seks år været afholdt to afskedsmiddage og én reception for afgående chefer.

Regningerne for begge middage blev formentlig betalt med penge fra den særlige pulje, men PET har ikke længere bilagene fra den ene middag. Det skyldes sandsynligvis, at bilagene er blevet makuleret, efter en medarbejder fra Rigsrevisionen og Justitsministeriet har gennemgået dem. Det sker normalt hvert halve år, hvorefter revisionen bliver destrueret.

Mellem linjerne i pressemeddelelsen erkender PET, at det var en fejl at betale chefernes middage med penge fra de »særlige midler«:

»Det er ligeledes PET’s opfattelse, at det må anses for unødvendigt at lade udgifter til afskedsarrangementer for chefer og medarbejdere være omfattet af den særlige revisionsprocedure, som gælder for visse af PET’s udgifter,« skriver tjenesten til slut.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip