Statsrevisorer leverer sønderlemmende kritik af Skat

Skrevet af admin

16/09/2015

Dagens topnyheder

Skats forvaltning sejler stadig.

Det konkluderer Folketingets statsrevisorer, som for syvende år i træk revser Skat og Skatteministeriet. Kritikken går især på, at Skat ikke kan inddrive offentlige restancer.

Statsrevisorerne ser "med stor alvor" på, at Rigsrevisionen tager fem forbehold for væsentlige kritiske fejl og mangler i Skats forvaltning og regnskab.

- Det har medført utilsigtede tab af indtægter for staten og alvorlige brist i borgeres og virksomheders tillid til den offentlige inddrivelse af skat, afgifter og restancer, skriver Statsrevisorerne.

- Statsrevisorerne vurderer, at problemerne har stået på så længe og er så væsentlige, at Folketinget må sikre sig, at der handles. Skat har tabt store indtægter for staten. Desuden er der "alvorlige brist" i skatteborgere og virksomheders tillid til, at Skat kan inddrive skat, afgifter og restancer, hedder det.

Rigsrevisionen tager forbehold for, om Skatteministeriets regnskab er rigtigt. Flere fejl betyder, at balancen var 6,7 milliarder kroner for høj.

Rigsrevisionen tager også forbehold for, om Skat reelt har 94,5 milliarder kroner til gode i restancer. Beløbet kan rumme forældede krav, som ikke skal medregnes.

Rigsrevisionen tager endvidere forbehold for, om Skat ulovligt har inddrevet forældede restancer, der ikke var retskraftige.

Endvidere påpeger Statsrevisorerne, at Skats problemer med it-systemet Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI) har medført stigende restancer. Med Skats fejlhåndtering af forældede restancer har statskassen mistet mindst 1,3 milliarder kroner.

Statsrevisorerne gentager deres forbehold for, om Skatteministeriet har styr på ejendomsvurdering. Ministeriet arbejder på at udvikle et nyt og bedre system til ejendomsvurderinger, lyder kritikken.

/ritzau/