Status i Syrien: 16 dræbte efter fredsmøde-flop

Den længe ventede internationale fredskonference om den syriske borgerkrig blev tirsdag udskudt, og dagen efter fortsatte blodsudgydelserne for fuld styrke på landjorden i det hårdt ramte land i Mellemøsten.

16 mennesker meldes dræbt onsdag efter bombeangreb i Damaskus og den sydlige del af landet.

På en central plads i hovedstaden blev otte slået ihjel og yderligere 50 personer kvæstet, da en bil eksploderede, rapporterer det statslige nyhedsbureau Sana.

Og i den regime-kontrollerede by Sweida blev otte efterretningsofficerer dræbt af en selvmordsbombe ifølge Syriens Observatorium for Menneskerettigheder, som bygger sine oplysninger på et netværk af aktivister, advokater og læger.

Bombeangrebene kommer efter tirsdagens diplomatiske flop i Genève, hvor det ikke lykkedes for viceudenrigsministrene fra USA og Rusland samt FN's udsending i Syrien, Lakhdar Brahimi, at nå frem til en dato for den ønskede fredskonference.

Det stod klart, at den splittede, syriske opposition endnu ikke er klar.

USA og Rusland, der har ført an i forsøget på at samle de syriske parter, havde håbet på, at et fredsmøde kunne finde sted senere i november. Men det bliver altså ikke til noget.

De to stormagter bebudede tilbage i maj en fredskonference, men uvilje hos stridens parter og et intermezzo med kemiske våben, hvor USA truede med et militært angreb på Syrien, har forhalet processen.

Syrien blev beskyldt for at have angrebet en forstad til Damaskus i august med kemiske våben. Siden er der indgået en aftale i FN, som Assad-regimet har tilsluttet sig, om at eliminere alle de kemiske våben i Syrien senest i 2014.

Målet med den nu udskudte fredskonference var at sætte punktum for den mere end to et halvt år lange konflikt, som har kostet flere end 100.000 mennesker livet.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip