Stenrige ørkenstater spænder ben for klimafinansiering

Skrevet af admin

07/12/2015

Dagens topnyheder

Skal man sikre en ambitiøs klimaaftale, skal man finde flere penge til verdens fattige lande, og den udfordring er langt fra løst, fortæller den danske energi- og klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), efter et EU-møde mandag formiddag på COP21 i Paris.

De europæiske lande vil have rige udviklingslande som Kina og Golfstaterne til også at bidrage fra år 2020 til klimafinansieringen. Ilandene lovede på topmødet i København for seks år siden 100 milliarder dollar årligt til de fattige lande.

Gruppen G77+Kina, som repræsenterer udviklingslandene, omfatter også lande som Saudi-Arabien og Qatar, der begge er rigere end eksempelvis EU-landene.

- Saudi-Arabien har fastholdt, at det er ilandene, der skal stå for finansieringen, siger Jens Mattias Clausen, klimapolitisk rådgiver i Greenpeace.

- Jeg tror, at det for Saudi-Arabien handler om, at løser man konflikten om klimafinansieringen, så åbner det for en ambitiøs aftale generelt, og det ønsker de ikke.

Saudi-Arabien fører med en stor delegation i vid udstrækning ordet for de andre rige ørkenstater ved forhandlingerne i Paris.

Lars Christian Lilleholt vil i ugens løb sammen med sine EU-kolleger arbejde på at overbevise de rige udviklingslande om, at også de må spytte i kassen.

- Det bliver med et signal fra EU om, at vi har brug for, at også andre bidrager til at løfte den opgave, siger klimaministeren.

- Det er en hård knude. Klimafinansieringen er virkelig en af de hårde knaster i det her, og udviklingslandene er selvfølgelig optaget af at få beløbet så højt som muligt, siger Lilleholt.

Kina er undtagelsen blandt de velstående udviklingslande, da kineserne har åbnet for en aftale om, at nogle udviklingslande fra 2020 kan bidrage - men på frivillig basis.

Det har Indien reageret på. Inderne er bange for at "blive sat i bås med Kina, fordi de mener, at de står et helt andet sted udviklingsmæssigt," ifølge Jens Mattias Clausen.

/ritzau/