Stigning i skattegæld er bremset op

Tallet udgør et fald fra 2011 på 0,4 milliard kroner, og dermed ser det ud til, at den eksplosive vækst de samlede skatte- og afgiftsrestancer, der har præget årene siden finanskrisen brød ud i 2008, er stoppet.

Før finanskrisen og den efterfølgende økonomiske afmatning lå de samlede skatte- og afgiftsrestancer inklusive hensættelser i niveauet omkring 35 milliarder kroner.

Fraregner man de hensættelser, som Skat bogfører i forbindelse med, at skattevæsenet opgiver at inddrive en gæld, så tegner der sig dog et lidt andet billede. Eksklusive de beløb, der er hensat til forventet tab, udgjorde skatte- og afgiftsrestancerne ifølge Danmarks Statistik i 2012 51,8 milliarder kroner. Det er en stigning på 2,7 milliarder kroner - eller 5,5 procent - i forhold til året før.

Lidt firkantet kan man derfor konkludere, at beløbet, som borgere og virksomheder skylder Skat - og som skattevæsenet vurderer, det har en chance for at få kradset ind - bliver ved med at stige. Det vurderer Danske Banks privatøkonom Las Olsen meget godt matcher de økonomiske strømpile.

Han understreger dog, at niveauet, når det kommer til skatterestancer, stadig er meget højt i forhold til før-krise-niveauet.

»Men det er et tegn på, det går lidt bedre. Det der driver skatterestancerne er især virksomhederne, der skylder i selskabsskat, told, moms og lignende. Og det er jo et krisetegn, når de ikke har likviditeten til at betale,« siger han til Berlingske og tilføjer:

»Når det vender rundt i 2012, er det et tegn på, at det begynder at gå en lille smule bedre. Det passer også meget godt med, at der er lidt færre konkurser og lignende. Men det er altså kun lidt. Det er stadigvæk et højt niveau for den samlede skattegæld.«

Derudover mener Danske Bank-økonomen, at de mindre hensættelser i 2012-opgørelsen også kan være tegn på, at Skat ser en lille smule lysere på virksomhedernes økonomi. Igen betegner han det som en god nyhed - men altså en lille en af slagsen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip