Stigning i skilsmisser vækker uro i Kina

Iført sin sorte yndlingskjole sidder den 53-årige Liu Fenqin nervøst i et hjørne ved et officielt festarrangement i et stort møbelhus i Shanghai, hvor mænd og kvinder bringes sammen. Hun håber at finde en ny mand ved begivenheden, der i år har 40.000 deltagere.

Antallet af skilsmisser er stærkt voksende i Kina, og Liu er en af tusindvis af midaldrende, som søger en ny partner ved det gigantiske arrangement, som er organiseret af Shanghais regering.

- Jeg søger efter en, der ikke er for grim, siger Liu, mens hun ser sig om blandt de mange deltagere, hvoraf mange er for tilbageholdende til at tage kontakt til de andre deltagere.

- Aldersgrænsen ved dette arrangementet er i år blevet øget fra 45 til 65 år. Hvis nogen virkelig har et dybt behov for kærlighed og ægteskab, så vil vi gøre vort bedste for at hjælpe dem, siger Xu Tianli, der er med i ledelsen af et matchmaking-foretagende i Shanghai.

Skilsmisseraten i Kina har været voksende syv år i træk, og i 2012 oversteg antallet af skilsmisser for første gang antallet af nye ægteskaber, viser officielle tal.

Den by, der har den højeste skilsmisserate er Beijing, hvor den ligger på 39 procent, oplyser lokale medier. I USA er det omkring 50 procent af alle ægteskaber der ender med skilsmisse, mens tallet i Storbritannien og Danmark er på godt 40 procent.

Den kinesiske regering frygter, at problemerne kan undergrave den sociale stabilitet i landet.

- Det optager regeringen mere og mere. Det er sandsynligt, at børn af fraskilte forældre vil blive sociale tabere og omstrejfere. Det har en negativ indvirkning på samfundet, siger Sun Qiliang, som står i spidsen for en kinesisk hjemmeside for ægteskabs- og familierådgivning.

For at redde skrantende ægteskaber og opmuntre singler til dating er der taget en række forskellige initiativer: I marts blev læger og sygeplejersker sat ind i "Projekter for familieharmoni," og match-making i Shanghai er blevet opdelt og udvidet.

For Liu har årets arrangement i Shanghai ikke ført til, at hun har fundet en ny mand, men hun fandt selskab.

- Min datter er gift. Jeg er ensom og ønsker at finde en at leve sammen med, hvis jeg skulle blive syg. Jeg har ikke brug for kærlighed, fordi jeg allerede er gammel, siger hun.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip