Stilstand blandt verdensledere for involvering i Syrien

Både modstandere og tilhængere slog i løbet af dagen deres holdninger fast, hvilket understreger den politisk fastspændte situation på verdensplan.

»Der er ikke nogen militær løsning på den syriske konflikt,« sagde EU-præsident Herman Van Rompuy ifølge Reuters på et pressemøde i Sankt Petersborg i forbindelse med ugens G20-møde.

»Der er kun en politisk løsning, der kan sætte en stopper for de frygtelige blodsudgydelser, grove krænkelser af menneskerettigheder og omfattende ødelæggelse af Syrien.«

Van Rompuys holdning bakkes op af EU-Kommissionsformand José Manuel Barroso.

Samtidig fortsatte USA med at forsøge at overbevise hjemlandet og resten af verden om, at man bør skride ind med en militær aktion i Syrien.

USAs FN-ambassadør, Samantha Power, udtalte, at hun ikke længere tror på, at FNs Sikkerhedsråd er i stand til at reagere på det meget omtalte giftgasangreb i Syrien 21. august. Årsagen er, at Rusland ikke vil gå med til et angreb på det mellemøstlige land.

»Selv i kølvandet på det åbenlyse brud på de international aftaler imod brug af kemiske våben fortsætter Rusland med at holde Sikkerhedsrådet som gidsel og løber fra sit internationale ansvar,« sagde Power ifølge AFP.

Power mener, at Sikkerhedsrådet har ladet det syriske folk i stikken.

»Systemet har i stedet beskyttet Ruslands privilegier,« sagde Power med henvisning til Ruslands vetoret i rådet.

Imens mødtes USAs præsident, Barack Obama, med den russiske præsident, Vladimir Putin, på G20-mødet, hvor de to landes holdning til Syrien uden tvivl er øverst på dagsordenen.

Udmeldingen fra EU-ledelsen illustrerer også den interne splittelse i EU, hvor blandt andre den danske statsminister, Helle Thorning-Schmidt (S), har sagt, at Danmark er klar til at støtte en militær aktion i landet. Frankrig og Storbritannien har også sagt, at de vil støtte en militær intervention, hvis USA skrider ind.

Men stormagterne Rusland og Kina står fortsat fast på, at der skal findes en politisk løsning.

»Krig kan ikke løse problemet i Syrien,« sagde en talsmand for den kinesiske delegation ifølge AFP.

Dagens Gossip