Stjålne hollandske guldalder-malerier fundet i Ukraine

Skrevet af admin

15/04/2016

Mest læste i dag

Fire hollandske malerier fra 1600-tallet, som blev stjålet for omkring 10 år siden fra et hollandske museum, er blevet fundet i Ukraine. Tyveriet vakte furore, fordi malerierne angiveligt har været i en ultranationalistisk milits' besiddelse.

De ukrainske myndigheder siger, at de fire fundne malerier stammer fra en gruppe på i alt 24 mesterværker fra Hollands guldalder. Malerierne blev stjålet fra et hollandsk museum i 2005. Værkernes værdi blev dengang anslået til omkring 10 millioner euro (74,4 millioner kroner).

- Vi har fundet adskillige malerier, som blev stjålet fra et hollandsk museum, siger den ukrainske udenrigsminister, Pavlo Klimkin, som fredag holdt pressekonference sammen med sikkerhedsfolk og den hollandske ambassadør i Ukraine.

Klimkin forklarede ikke, hvordan malerierne var blevet sporet, men han sagde, at kriminelle bander havde haft dem.

Det hollandske Westfries Museum, der ligger i byen Hoorn, oplyste i december, at de 24 savnede malerier mentes at være i hænderne hos en ukrainsk ultranationalistisk milits, som kæmper mod de prorussiske separatister i den østlige del af landet.

To mænd, der præsenterede sig selv som ukrainske nationalister, bragte i juli et af malerierne ind til den hollandske ambassade i Kijev.

De sagde, at de havde fundet hele den samlede gruppe af stjålne malerier i en forladt villa i det konflikthærgede østlige Ukraine.

Nationalisterne krævede angiveligt 50 millioner euro (omkring 350 millioner) for maleriernes tilbagevenden, skriver hollandske medier, men de bad senere kun om fem millioner euro (35 millioner kroner).

/ritzau/AFP